Minister van Onderwijs Weyts: "In eerste instantie kijken of lagere scholen open kunnen"

"Binnen het onderwijsveld leeft het idee dat als je scholen gefaseerd opent, je in eerste instantie moet kijken naar het lager onderwijs." Dat zegt Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Weyts wil graag volgende week een datum voorstellen om de scholen te openen, zei hij gisteren al, nadat de Veiligheidsraad daar nog altijd geen duidelijkheid over heeft gegeven. 

Opvang voorzien en "pre-teaching" voor kinderen van zorgpersoneel en kinderen met een moeilijke thuissituatie. Dat blijft tot 3 mei het enige waarvoor kinderen en leerlingen terecht kunnen in schoolgebouwen, besliste de Veiligheidsraad gisteren.

Ondertussen wordt er aan de kinderen thuis wel voor maximaal 4 uur per dag les gegeven via de computer of met pakketten die ze thuis krijgen. De leerstof wordt nadien nog eens herhaald. 

Overleg

Maar wanneer de scholen opnieuw open gaan, is dus nog steeds onduidelijk. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil volgende week een datum voorstellen na overleg met de sector, en dat ook afstemmen op de andere regio's. "Een advies" zal het zijn, en nog geen harde beslissing. 

Daarmee wil Weyts een fiasco vermijden zoals met de communicatie over bezoekers in woonzorgcentra: "We willen niet voor hebben dat de Veiligheidsraad een beslissing neemt die niet gedragen wordt door de sector", zei hij openlijk in "Het journaal". Weyts heeft ook al een idee over hoe de opening van de scholen er precies kan uitzien.


Bekijk hier het gesprek met minister Weyts in "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Eerst lagere scholen

"Binnen het onderwijsveld leeft vandaag het idee, dat als je keuzes moet maken en gefaseerd te werk gaat, je in eerste instantie moet kijken naar het lager onderwijs", zei de minister in "Het journaal". "Lager onderwijs is vaker dichter bij huis, en gaat over kinderen die de notie van afstand kunnen vatten." 

In het kleuteronderwijs is die afstand moeilijk op te leggen. In het secundair onderwijs zijn leerlingen dan weer "zelfstandiger" en ook "meer te bereiken met afstandsonderwijs", zegt Weyts. Bovendien is de afstand tot de scholen vaak groter, wat voor besmettingsgevaar op het openbaar vervoer zou zorgen. 

Beroepsscholen

De beroepsscholen geven aan dat ze graag als eerste willen openen. Praktijklessen, eindwerken, maar ook kinderen met een moeilijke thuissituatie, dat is allemaal moeilijk te overzien van achter een computer.

"Ik begrijp de vraag van de beroepsscholen. Voor hen is afstandsonderwijs veel moeilijker", reageert de minister. "Als we overgaan naar de opening van secundaire scholen, kijken we in de eerste plaats naar hen." 

Bekijk hier de oproep van de beroepsscholen: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen