Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Sint-Vincentius Heusden-Zolder bezorgt voedselpakketten via 'drive-in' systeem

De Sint-Vincentiusvereniging in Heusden-Zolder gaat vandaag weer voedselpakketten verdelen, maar dat gebeurt op een heel andere manier dan normaal. Mensen kunnen langskomen op een vooraf bepaald tijdstip en krijgen hun pakket mee. 

Normaal hebben de mensen van Sint-Vincentius een nauw contact met de mensen die een voedselpakket komen halen. Dat is nu natuurlijk niet mogelijk door de veiligheidsmaatregelen en daarom moet de organisatie anders te werk gaan om de pakketten uit te delen. 

"Mensen gaan nu via een soort drive-insysteem bij ons passeren", zegt Stefan Was van Sint-Vincentius in Heusden-Zolder. "Via de post hebben zij een nummer gekregen waarmee ze zich op een bepaald tijdstip moeten aanmelden. Wij halen dan hun pakket en leggen het in hun wagen of geven het mee op de fiets. Zo kunnen we afstand bewaren."  

We hebben ook de hulp van jongere mensen en zij doen dat met hart en ziel

Stefan Was, Sint-Vincentius

In het totaal verwacht de organisatie zo'n 100 bezoekers. Maar niet iedereen kan zich verplaatsen om de voedselpakketten te gaan halen. "We doen ook nog steeds aan huisbedeling", stelt Stefan gerust. "Er zijn een 40-tal gezinnen die niet tot bij ons raken en die gaan we gewoon aan huis bedienen." 

Bananendozen

Sint-Vincentius gebruikt in normale tijden plastic bakken waar de klanten hun voedsel uit kunnen meenemen en de bak dan kunnen achterlaten bij de organisatie. Nu kunnen ze die bakken niet gebruiken en dus hebben Stefan en zijn medewerkers een andere oplossing gezocht: "Wij zijn de voorbije weken bij de supermarkten langsgegaan en daar hebben we de lege bananendozen gevraagd. We hebben er 180 verzameld. De dozen zijn nu gevuld met basisproducten zoals rijst en bloem.  De dozen staan op nummer en zo geven we ze mee aan de mensen." 

Sint-Vincentius kan rekenen op helpende handen van het gemeentepersoneel en medewerkers van het Sociaal Huis in Heusden-Zolder. Dat is nodig want het team van ongeveer 90 vrijwilligers moet zichzelf beschermen, legt Stefan uit: "Het zijn allemaal mensen uit de risicogroep. Ikzelf ben ook 65 jaar. Volgens de wetenschappers moeten we voorzichtig zijn en dus kunnen wij moeilijk zelf de mensen bedienen. Daarom hebben we jongere mensen ingeschakeld. Die mensen doen dat met hart en ziel." 

Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Meest gelezen