De Spaanse premier Sánchez bezoekt een tijdelijke werkplaats waar mondmaskers gemaakt worden. Het aantal doden in zijn land zou wel eens veel hoger kunnen liggen dan de officiële cijfers weergeven.
AFP or licensors

Spaanse overheid probeert tellingen in regio's op elkaar af te stemmen: dodental ligt mogelijk veel hoger dan 19.000

Spanje telt nog steeds het op twee na hoogste aantal doden door het nieuwe coronavirus, na de VS en Italië. Maar het aantal doden ligt mogelijk veel hoger dan de officiële cijfers weergeven. In de verschillende regio's wordt namelijk op verschillende manieren geteld. De nationale regering probeert die tellingen nu te harmoniseren. Het resultaat daarvan zou wel eens een trieste waarheid kunnen blootleggen.

Volgens de meest recente cijfers die het Spaanse ministerie van Volksgezondheid vandaag bekendmaakte, zijn in Spanje nu al 19.130 mensen aan het nieuwe coronavirus overleden. Spanje is zo wereldwijd het land met het op twee na hoogste aantal officiële doden, na de Verenigde Staten (ruim 28.500) en Italië (ruim 21.600).

Kakofonie in de regio's

Maar dat al zeer hoge dodental ligt vermoedelijk nog veel hoger, schrijven Spaanse media. De cijfers die het Spaanse ministerie van Volksgezondheid vrijgeeft, zijn namelijk gebaseerd op de cijfers die het in de 18 verschillende regio's verzamelt en die regio's tellen blijkbaar niet allemaal op dezelfde manier. Zo geven sommige regio's alleen doden door die door een test bevestigd zijn, andere geven ook de sterfgevallen door van mensen die niet getest zijn maar wel symptomen hadden. Sommige regio's geven alleen de overlijdens in de ziekenhuizen door, andere ook die in de rusthuizen en andere instellingen. Die laatste cijfers zijn dan ook nog eens ofwel één algemeen cijfer, ofwel opgesplitst in rusthuizen en andere instellingen.

Met andere woorden: voor de nationale overheid is het een mission impossible om daar een duidelijk overzicht uit te trekken. Hoeveel doden vielen er echt? En hoeveel daarvan in een ziekenhuis, hoeveel thuis en hoeveel in de Spaanse rusthuizen? Het is voorlopig heel moeilijk in te schatten. De Spaanse overheid roept de regio's daarom op om de tellingen op elkaar af te stemmen. Pas als alle regio's hun cijfers bekendgemaakt hebben, zal de Spaanse overheid over eventueel bijgestelde cijfers communiceren. (De tekst gaat voort onder de foto.)

Een ziekenhuis in Barcelona.
AFP or licensors

"11.600 doden in instellingen"

De Spaanse krant El País deed alvast een poging om een beter zicht te krijgen op het aantal doden. Op basis van cijfers die verschillende regio's al vrijgegeven hebben, concludeert de krant dat in heel Spanje zeker 11.657 mensen in zorginstellingen (rusthuizen en instellingen voor mensen met een beperking) aan het coronavirus of met gelijkaardige symptomen gestorven zijn. Het is echter niet duidelijk of en hoeveel van die doden intussen al meegeteld zijn in de officiële cijfers (19.130 dus). Mogelijk zijn er dus duizenden doden meer dan de officiële cijfers meegeven.

Een andere indicator voor een veel hoger dodencijfer zijn enkele nieuwe tellingen in zwaar getroffen regio's zoals Madrid en Catalonië. In Madrid zouden er bovenop de bijna 6.900 doden in de ziekenhuizen (de officiële cijfers) nog eens 5.000 doden in de instellingen gevallen zijn. In Catalonië registreerde het regionale ministerie van Gezondheid tot nog toe iets meer dan 7.000 Covid-19-doden op basis van de dagelijkse cijfers van de begrafenissen die het binnenkrijgt. In de officiële cijfers was tot nog toe sprake van bijna 3.900 doden, meer dan 3.000 minder dus dan in de nieuwe telling.

Voorlopig is het moeilijk te zeggen welke cijfers waterdicht zijn en echt weergeven hoeveel doden er intussen zijn gevallen in Spanje. Maar als bovenstaande indicaties bevestigd worden en de Spaanse overheid een van de komende dagen alle geharmoniseerde regionale tellingen zou bekendmaken, dan zou het dodental in Spanje wel eens met een fors aantal kunnen oplopen. Duizenden doden meer dan aanvankelijk gedacht, het zou niet verbazen. Een scenario dat zich overigens niet alleen in Spanje dreigt af te spelen. Ook in Italië duiken steeds meer berichten op dat het officiële dodencijfer een grove onderschatting is.

Meest gelezen