Videospeler inladen...

Toch nog geen bezoek toegelaten in Vlaamse woonzorgcentra: Beke gaat richtlijn Veiligheidsraad nog niet uitvoeren

In Vlaanderen zal er dan toch nog geen bezoek mogelijk zijn in de woonzorgcentra, noch in gehandicapten- of jeugdinstellingen. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft beslist om de nieuwe richtlijn van de Nationale Veiligheidsraad om 1 bezoeker per bewoner toe te laten, toch niet uit te voeren.

Totale verwarring, zo kan je de situatie bij de zorgkoepels en in de politiek sinds gisteravond enkel omschrijving. De Nationale Veiligheidsraad kondigde toen, bij monde van premier Sophie Wilmès (MR), aan dat bewoners van woonzorgcentra en andere residentiële zorginstellingen voortaan 1 bezoeker (altijd dezelfde) mogen ontvangen als zij of hij de voorbije 2 weken geen symptomen van Covid-19 had.

Maar haar woorden waren nog niet koud of de zorgkoepels verzetten zich fel. Blijkbaar was de nieuwe richtlijn bij hen niet afgetoetst (dat was vanochtend trouwens ook de bemerking die minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) daarbij had, red.). Heel veel woonzorgcentra voelen zich nog niet klaar om op een veilige manier bezoekers te ontvangen. "Te vroeg" en "onuitvoerbaar", klonk het zowat overal.

Een paar uur later liet ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) op Twitter verstaan dat uitstel misschien beter zou zijn. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) voegde daaraan toe dat de Vlaamse regering daarover eerst zal overleggen met de zorgsector.

Dan toch nog even geen bezoek

Vanochtend benadrukte premier Wilmès in "De ochtend" op Radio 1 dat bezoek toelaten in woonzorgcentra louter een mogelijkheid is, geen verplichting. Om iedereen duidelijkheid te verschaffen, heeft Beke nu de knoop doorgehakt: bezoek in Vlaamse woonzorgcentra en andere residentiële instellingen blijft vooralsnog verboden. De Vlaamse regering zal nu in overleg met de zorgsector en de Vlaamse taskforce bekijken wanneer en hoe het veilig en haalbaar is om bezoekers te ontvangen.

We hebben in maart beslist om de woonzorgcentra en andere residentiële voorzieningen in lockdown te plaatsen, met het oog op de volksgezondheid. Dat blijft tot nader order zo

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

"We hebben in maart beslist om de woonzorgcentra en andere residentiële voorzieningen in lockdown te plaatsen, met het oog op de volksgezondheid", zegt Beke. "Dat blijft tot nader order zo. Ik heb natuurlijk veel begrip voor het welzijn van de mensen, dat is ook onze bekommernis. Op een gegeven ogenblik moeten we wel kijken naar het heropenen van dat bezoekrecht. Alleen de vraag wanneer en in welke omstandigheden kunnen we niet onverhoeds beantwoorden." 

Bekijk hier de uitleg van minister Beke in "Het Journaal" en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Volgens Beke is hij zelf in snelheid gepakt door de richtlijn van de Nationale Veiligheidsraad. "Wij wisten dat er een oefening bezig was over hoe wij het mentale welzijn in die instellingen konden verbeteren. Maar dat men dit plots zou doorvoeren, dat wisten wij niet."

Alle nieuwe beslissingen daarover zullen volgens Beke enkel worden genomen in overleg met de Vlaamse taskforce.

Meest gelezen