"Eigen bewoners eerst" aan de kust deze zomer? "Niet onlogisch", zegt viroloog Steven Van Gucht

Het is "niet onlogisch" om komende zomer een voorrangsregeling in te voeren voor mensen die naar de kust willen komen of op het strand en de dijk willen verpozen. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht in "Terzake". Hij reageert daarmee op een suggestie in die zin van burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende.

Misschien staat het op uw lijstje met plannen voor komende zomer: een of meerdere dagen naar de kust afzakken om van zon, zee en strand te genieten. Toch is het lang niet zeker dat u dat zomaar zal mogen of kunnen doen. Door het coronavirus is het immers niet evident om grote groepen mensen te laten samenscholen.

"We zullen met zones moeten werken want als we dit [principe] loslaten, krijgen we een krioelende massa", zegt burgemeester Tommelein van Oostende in "Terzake". "Dan kan je even goed massaevenementen toelaten. We zullen deze zomer waarschijnlijk een soort strandpolitie moeten organiseren." 

We gaan moeten spreiden en met prioriteiten werken.

Bart Tommelein

"Het stuk strand is absoluut niet groot genoeg om alle Belgische vakantiegangers op een korte tijd te ontvangen", gaat hij voort. "We gaan dus moeten spreiden en met prioriteiten werken. We zullen niet anders kunnen."

Voor Tommelein is het alvast duidelijk wie dan prioriteit moet krijgen. "De Oostendenaars betalen belastingen. Daarnaast heb je tweedeverblijvers die een tweedeverblijfstaks betalen. Dat lijken mij de eerste mensen die recht hebben op het stuk strand."

Eigen bewoners eerst dus? "Ik kan toch onmogelijk alle toeristen op het strand toelaten en aan de eigen bewoners en tweedeverblijvers zeggen dat ze allemaal moeten binnenblijven?", besluit Tommelein.

Bekijk hieronder de reportage met Bart Tommelein in "Terzake" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Denkoefening

Is deze aanpak een realistisch scenario? "Het klinkt niet onlogisch", zegt viroloog Steven Van Gucht op zijn beurt in "Terzake". "We moeten vooral vermijden dat we met z'n allen op hetzelfde moment naar dezelfde plek willen gaan. Dat doen we doorgaans wél op een zonnig weekend."

"Dat zijn zaken die we moeten afleren, zeker deze zomer. Dan moeten we nadenken over hoe we het beter kunnen organiseren zodat mensen toch vrijetijd kunnen hebben en vakantie kunnen nemen zonder dat iedereen op dezelfde plek samenkomt. Dat is een denkoefening. We gaan creatief moeten zijn."

We gaan creatief moeten zijn.

Steven Van Gucht

Als de kust off limits is, mogen of kunnen we dan op reis naar het buitenland? "Dat zal niet van mij afhangen, maar wel van de hele internationale context", zegt Van Gucht. "Sommige landen zien Belgen niet graag komen omdat ze ons besmet vinden. Naar andere landen willen we zelf niet heen omdat we die te gevaarlijk vinden."

Gisteren liep bijvoorbeeld even het gerucht dat Spanje alvast de grenzen wil sluiten deze zomer, maar dat is nog niet officieel bevestigd. "De situatie is momenteel in volle evolutie. Niemand weet precies waar we binnen een of twee maanden zullen staan. Dus dat is moeilijk op dit ogenblik."

Bekijk hieronder het gesprek met Steven Van Gucht in "Terzake" over de reismogelijkheden voor deze zomer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen