BELGA

Crisiscentrum: "Zeker aan te raden dat mensen beginnen na te denken hoe ze een mondmasker kunnen maken"

"Het is zeker aan te raden dat mensen beginnen na te denken hoe ze een mondmasker kunnen maken." Dat zegt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Gisteren raakte bekend dat mondmaskers een belangrijke rol zullen spelen, wanneer de coronamaatregelen versoepeld worden. "Ze zullen aanbevolen worden wanneer er geen veilige afstand gehouden kan worden", klonk het bij premier Sophie Wilmès (MR). Nog volgens Van Gucht zal de overheid binnenkort ook gerichter communiceren over hoe je zelf mondmaskers kan maken of waar je er kan halen.

Mondmaskers zullen een belangrijke rol spelen in de versoepeling van de maatregelen. De basishygiënemaatregelen vervangen, kunnen ze niet, maar mensen zullen wel aangeraden worden om een stoffen masker te dragen als de veilige afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd wordt. Denk aan het openbaar vervoer, op het werk of in de winkel. 

Kruipen mensen dan best zo snel mogelijk achter hun naaimachine? "Een mondmasker kan in beperkte mate de besmettelijkheid van een persoon verminderen", zei viroloog Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. "Het is dus zeker aan te raden dat mensen beginnen na te denken hoe ze zelf een masker kunnen maken."

Het is dus zeker aan te raden dat mensen beginnen na te denken hoe ze zelf een masker kunnen maken

Viroloog Steven Van Gucht

"De bedoeling is dat de overheid hier ook gerichter over communiceert, met duidelijke instructie over hoe zo'n mondmasker er moet uitzien, van welke stof het gemaakt kan worden, waar je het eventueel kan gaan halen en wanneer en hoe je het moet gebruiken."

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder hoe u een mondmasker correct draagt: 

Zelf een mondmasker maken? De FOD Volksgezondheid heeft een patroon en werkbeschrijving opgesteld, die kan u hier downloaden. Meer info vindt u op de website maakjemondmasker.be en in de video hieronder.

Bekijk hieronder hoe u een mondmasker kan maken:

Meest gelezen