Radio 2

Opnieuw mysterieuze bromtoon in Kortemark

In de buurt van de Handzamevallei in Kortemark klagen mensen weer over een bromtoon. Er zijn nu zelfs ook klachten in Staden en Lichtervelde. Niet iedereen hoort de toon, maar wie hem hoort heeft er veel last van. 

Het is voorlopig nog een mysterie vanwaar dat gebrom komt. Het Vlaams Departement Omgeving deed al eens een onderzoek. Er zijn toen onder meer metingen gedaan bij dierenvoederfabriek De Ster, maar uit de resultaten blijkt duidelijk dat het probleem niet daar ligt. Een andere piste was dat het gebrom veroorzaakt werd door het verkeer. Maar ook dat lijkt weinig waarschijnlijk nu er veel minder verkeer is.

Het Vlaams Departement Omgeving plant nu een nieuw onderzoek. Maar het moet bij mensen thuis kunnen meten. Dat zal dus pas kunnen wanneer de coronamaatregelen versoepelen. Sowieso is het erg moeilijk om te achterhalen waar zo'n bromtoon vandaan komt. De oorzaak kan van heel dichtbij komen maar ook van ver. De nieuwe klachten komen uit verschillende gemeenten. Dat maakt het extra moeilijk om de oorzaak te vinden.

Meest gelezen