© Koen Bauters

West-Vlaamse artiesten hebben verdriet, maar ook begrip voor geschrapte festivals

2020 wordt het jaar van de geschrapte zomerfestivals. Een festival organiseren met anderhalve meter tussen alle bezoekers is niet haalbaar, zegt de veiligheidsraad. Voor de West-Vlaamse artiesten is dit een zware tegenslag, maar iedereen heeft begrip voor de maatregelen, want gezondheid gaat boven alles. 

Wannes Cappelle: "Een streep door de rekening"

Voor de zanger van het Zesde Metaal is het schrappen van de zomerfestivals een streep door de rekening. "We zouden onze nieuwe plaat "Skepsels" live spelen op een tiental festivals. Dat is onze grootste bron van inkomsten. Met dat geld kunnen we de opname van een plaat betalen en de concerten in Nederland financieren. Het is jammer voor de hele sector, maar alle begrip voor de maatregel. Ik zie ook niet hoe de overheid het anders zou moeten doen."

Brihang: "Het was mijn eerste jaar van de grote festivals"

"Ik voelde het aankomen, maar nu dringt het besef pas door", zegt de West-Vlaamse rapper Brihang. "Als je een plaat uitbrengt, draait alles rond die zomer. Het is zalig om op festivals op te treden. Het was het eerste jaar dat ik ook op de grote festivals zou spelen: Couleur Café, Werchter Boutique en Dranouter. Mijn crew en ik zullen het wel overleven, maar het zijn vooral de beginnende muzikanten die het moeilijk zullen krijgen."

Augustijn: "Het is een heel moeilijke tijd"

Augustijn Vermandere is een van die beginnende muzikanten. "Mijn cd-voorstelling op 25 maart in de Arenberg in Antwerpen kon niet doorgaan. Ook een tourneetje in het Verenigd Koninkrijk met een andere groep waarin ik speel is afgelast. Ik zou ook op kleinere festivals optreden, maar het gaat niet door. Ik leef mee met bevriende muzikanten die van die job moeten leven. Ik heb zelf al eens met een schuin oog gekeken naar de vacatures. Misschien moet ik een andere job zoeken. Het is een heel moeilijke tijd."

Flip Kowlier: "Verwachtte het en toch is het een shock"

Flip Kowlier spreekt over een economische ramp voor de sector. "Normaal gingen we heel veel spelen, met de Ertebrekers bijvoorbeeld. Er stonden ook concerten met 't Hof van Commerce gepland en voor het eerst sinds lang mocht ik weer een soloconcert doen in Dranouter. Ik voelde de bui hangen en toch is het nog een shock. Naast de centen valt het plezier ook weg. We gaan het spelen enorm missen."

Klaas Delrue: "Viering 20 jaar Yevgueni voorlopig stopgezet"

Zanger Klaas Delrue ging met de band Yevgueni op een 15-tal festivals spelen. "Het is extra zuur dat het uitgerekend nu gebeurt, we vieren ons 20-jarig bestaan. Natuurlijk heeft iedereen begrip voor de situatie. Gezondheid en veiligheid gaan voor alles, maar er zal gigantisch veel geld verloren gaan in de sector. Ook voor de mensen die minder zichtbaar zijn, zoals technici en ander personeel dat in de rand meewerkt aan concerten en festivals." Hij doet ook een oproep aan de overheid om helder te communiceren. "Meer dan eens worden richtlijnen verspreid en daarna aangepast. Iedereen moet weten waar hij aan toe is." 

Laura Lynn: "Hoop nog op kleine evenementen"

Zangeres Laura Lynn is aangeslagen en noemt het schrappen een ramp. "Maar het is te begrijpen", zegt ze. "Gezondheid gaat voor alles en ook veel mensen in andere sectoren kunnen niet gaan werken. De beslissing is genomen voor de grote evenementen, toch heb ik nog hoop voor de kleinere evenementen. Daar valt volgende week een beslissing over."

Beluister hieronder het interview van Radio 2 West-Vlaanderen met Wannes Cappelle, Brihang, Flip Kowlier en Laura Lynn.

Meest gelezen