Belga Image

Géén Gentse Feesten: "Die feesten zitten diep in ons DNA. Dit is een slag in ons gezicht," zegt zanger Frederik Sioen

De Gentse Feesten gaan niet door komende zomer, zoals alle andere grote evenementen. Voor veel Gentenaars en toeristen is dit slecht nieuws. Maar voor de culturele sector is dit een extra tegenslag: "De Gentse Feesten zitten diep in het DNA van Gentenaars, maar voor alle artiesten en organisatoren is dit ook nog eens een financiële mokerslag", zegt zanger Frederik Sioen.

Het nieuws sloeg gisteren in als een bom, ook al kon iedereen het wel al verwachten. Grote festivals en evenementen waar massaal veel volk op afkomt, mogen niet plaatsvinden tot en met het einde van de zomer. Dus ook géén Gentse Feesten. Zanger en muzikant Frederik Sioen voelde de bui al hangen, ook als coördinator van Kunstenoverleg Gent: "We zijn al constant bezig geweest met de zomer veilig te stellen voor alle artiesten en iedereen die in de zomer projecten had. Veel activiteiten zijn al geannuleerd in het voorjaar en we wisten dat dit er ook zat aan te komen. Maar als je dat nieuws dan effectief hoort, is dat toch een slag in het gezicht."

De Gentse Feesten, dat zit diep in ons DNA.
Zanger en muzikant Frederik Sioen

Organisatie Kunstenoverleg Gent is diep onder de indruk van het definitief annuleren van een van de grootste culturele evenementen van het jaar. Maar ze beseft ook dat het niet anders kan: "Er is natuurlijk veel begrip. De Gentse Feesten zijn zo bijzonder. Mensen pakken elkaar daar al eens graag goed vast, en dat is natuurlijk in deze omstandigheden geen goed idee. Sociaal gezien is dit heel jammer en het treft dan ook nog eens heel wat medewerkers diep in de portemonnee", legt Frederik Sioen uit.

Verlies inkomen

De feesten zijn een belangrijke bron van inkomsten voor veel mensen. Heel wat artiesten en kunstenaars verdienen tijdens de zomer hun brood met wat ze brengen tijdens het tiendaagse feest en zullen hun inkomsten verliezen. "Medewerkers, freelancers, tentenbouwers, mensen die podia opbouwen, journalisten, fotografen, iedereen rond die podia,... zitten nu zonder werk tijdens de zomermaanden. Het gaat zelfs breder dan dat, ook heel wat amateurtoneel en andere kleinere activiteiten vallen stil."

Alle artiesten en kunstenaars zitten zonder werk tijdens de zomermaanden. Laat ze niet aan hun lot over, aub.

Zanger en muzikant Frederik Sioen

Subsidies

Er is wel 1 klein lichtpuntje want de stad Gent kan nog tot 80% van de subsidies voor de culturele sector toekennen, maar alleen als de organisatoren met een alternatief komen. "We gaan met Kunstenoverleg bekijken wat er in de plaats kan gebeuren. We zoeken vooral zaken die mensen kunnen verbinden. Misschien zijn er dan toch nog kleinere zaken mogelijk, of digitale alternatieven. Zeker als sommige maatregelen een beetje versoepeld worden dan kunnen kleine groepjes mensen misschien toch nog samenkomen, en dat geldt trouwens ook voor evenementen naast de Gentse Feesten. Maar dat valt nog allemaal af te wachten."

Oproep

Frederik wil dan ook een hartverwarmende oproep doen: "Ik wil aan alle organisatoren die misschien een deel van die subsidies kunnen ontvangen vragen om ook aan de artiesten en kunstenaars te denken. Zet hen aan het werk. Misschien kunnen we wel online activiteiten organiseren. Of misschien kunnen mensen al aan het werk gezet worden voor volgend jaar, bijvoorbeeld een decor dat moet gemaakt worden. Het is een doekje tegen het bloeden, maar het betekent toch al iets."

Veel mensen werken met dagcontracten en verliezen met de zomer erbij al 4,5 maanden aan inkomsten. Veel mensen kunnen dat niet overbruggen.

Zanger en muzikant Frederik Sioen

Optredens verzetten

Frederik is zelf ook artiest en voelt deze crisisperiode ook. "Geen Korea want we mogen niet vliegen, geen optredens. We zijn aan het bekijken of de optredens kunnen verplaatst worden naar volgend jaar. Maar ook dat is zeker niet evident. Alle optredens van alle artiesten moeten verzet worden. Naast onze eigen optredens zijn er ook veel andere evenementen buiten de muziekindustrie die verzet worden, ook familiefeesten, koersen en dergelijke. Het wordt een serieuze puzzel om dat allemaal ingepland te krijgen."

Groot inkomstenverlies

"Vaak denken mensen dat kunstenaars wel hun plan zullen trekken, merk ik. Want ze zijn gepassioneerd en creatief en zullen er wel iets op vinden. Maar laat ze niet aan hun lot over, aub. Er wordt gesproken over een enorm inkomstenverlies voor de culturele sector, dat zijn gigantisch veel mensen die hun inkomen verliezen en die in de kou blijven staan. Veel muzikanten, kunstenaars en hun medewerkers hebben geen statuut of een maatregel waarop ze nu kunnen terugvallen, geen tijdelijke werkloosheid zoals dat in andere sectoren wel is."

We gaan dit jaar geen Irish Coffee kunnen drinken op de Vlasmarkt. Maar Gent en haar inwoners zijn sterk. We gaan dat overleven.
Nachtburgemeester van Gent Edmond Cocquyt

Teleurstelling voor de Nachtburgemeester

De Gentse Feesten bestaan dit jaar 101 jaar. Het is de eerste keer sinds de Eerste Wereldoorlog dat het niet kan plaatsvinden. Ook de Nachtburgemeester van Gent, Edmond Cocquyt is er niet goed van: "De mensen zitten al dagen af te tellen tot de feesten beginnen. Dit is onwaarschijnlijk. We gaan dit jaar dus geen Irish Coffee drinken op de Vlasmarkt. De Gentenaars gaan op hun tanden moeten bijten. Maar deze stad is sterk, we gaan dat overleven."

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen