Alexander Dumarey

Provincieraadslid Wim Aernoudt (N-VA): “Alle West-Vlamingen betalen provinciebelastingen. Strandpas enkel voor kustbewoners zou oneerlijk zijn”

Provincieraadslid Wim Aernoudt vindt het idee van een strandpas voor deze zomer ongehoord. Toch niet zoals het is voorgesteld door de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). 

Om te voorkomen dat er te veel mensen samenkomen op het strand lanceerde Tommelein het voorstel om een pasje in te voeren. Inwoners van Oostende en mensen met een tweede verblijf zouden voorkeur krijgen voor zo'n pas omdat zij ook belastingen betalen aan de stad.

"Maar ook andere West-Vlamingen dragen bij via de provinciebelastingen", zegt Aernoudt. "Dus verdienen zij ook voorrang. De redenering 'wie bijdraagt, moet ook de lusten krijgen', klopt hier niet volledig. Want dan mogen de West-Vlamingen van de 53 andere gemeenten zeker niet uit het oog worden verloren."

Arnoudt ziet nog argumenten. "De provincie West-Vlaanderen heeft het bedrijf Westtoer dat het toerisme promoot, een aanzienlijk deel van de inspanningen zijn voor de kust. Zij hebben een jaarbudget van 10 miljoen euro. Daarnaast zijn er ook 3 provinciedomeinen langs de kustlijn, waarin de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro's zijn geïnvesteerd.”

De plannen voor een strandpas zijn nog niet concreet. Het liefst zouden de kustburgemeesters een uniform systeem invoeren. En lang niet iedereen is te vinden voor het idee van Tommelein. Vanmorgen zaten de kustburgemeesters al eens samen, ze verwachten ten vroegste volgende week een gezamenlijk voorstel klaar te hebben.

Meest gelezen