Amerikaanse acteur Brian Dennehy overleden (81), bekend als de sheriff die Rambo gevangenzette in de film "First blood" 

De Amerikaanse acteur Brian Dennehy is overleden. Hij was vooral bekend in zijn rol als Will Teasle, de sheriff die Rambo gevangenzette in "First blood". Dehenny werd 81 jaar. Volgens zijn familie stierf hij een natuurlijke dood en was zijn overlijden dus niet gerelateerd aan het coronavirus. 

"Het is met pijn in ons hart dat we vertellen dat onze vader, Brian, overleden is. Hij is een natuurlijke dood gestorven, niet COVID-gerelateerd." Met een post op sociale media maakte dochter Elizabeth bekend dat haar vader, acteur Brian Dennehy, overleden is. "Groter dan het leven, kwalijk gul, een trotse en toegewijde vader en grootvader. Hij zal gemist worden door zijn vrouw Jennifer, zijn familie en vele vrienden."

Brian Dennehy was vooral bekend door zijn rol als Will Teasle, de sheriff die Rambo in de film "First blood" (uit 1982) gevangen zette. 

Acteur Sylvester Stallone, die Rambo vertolkte, heeft op Twitter zijn medeleven al uitgedrukt. "De grote acteur Brian Dennehy is overleden. Hij was simpelweg een briljante performer." Volgens Stallone hielp Dennehy hem om zijn rol van Rambo op te bouwen. "De wereld is een grote artiest kwijt."

Maar ook rollen in Amerikaanse films als "Cocoon", "Silverado" "Romeo + Juliet" en "Righteous Kill" maakten hem bekend bij het grote publiek. Hij werd zes keer genomineerd voor een Emmy Award, onder meer voor zijn rol in de televisiefilm "To catch a killer", en speelde rollen in bekende televisieseries als "Dallas", "Dynasty" en "The West Wing". Hij sprak ook de stem in van de rat Django in "Ratatouille" - de vader van chef-kok Remy - met oneliners als "zwijg en eet je vuilnis op". "Je was de beste rattenvader die een kleine chef kon hebben", schreef de acteur die de stem van Remy vertolkte op Twitter. 

En ook zijn theaterwerk bleef verre van onopgemerkt. Hij won er twee prestigieuze Tony-awards voor, voor zijn rollen in "Long day's journey into the night" en in "Death of a salesman". Toen die laatste ook vertaald werd naar het kleine televisiescherm kreeg Dehenny daar een Golden Globe voor. In 2016 stopte hij met theater. Zelf zei hij daarover: "Ik heb altijd van het theater gehouden, maar als je ouder wordt, wordt het moeilijker en moeilijker."

"Het was een geweldige rit", blikte hij nog tevreden terug in 2018. "Ik heb een mooi huis, geen paleis of een mansion, maar een leuk, comfortabel huis. Ik heb mijn kinderen grootgebracht en ze doen het allemaal goed. Alle mensen rondom mij zijn gezond en gelukkig. Dat is alles wat een man kan vragen in het leven." Dennehy werd 81 jaar. 

Meest gelezen