Arie Kievit

Goed nieuws voor tuinliefhebbers: de buxusmot is op zijn retour, "Grote schade van afgelopen jaren is verleden tijd"

De buxusmot is op de terugtocht in ons land. Dat zegt Jochem Bonte, onderzoeker van het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek in "De wereld vandaag". In West-Vlaanderen is er nog wel een probleem. 

"De plaag van de buxusmot is nog niet volledig voorbij, maar we zien dat de schade veel minder groot is dan de voorgaande jaren", zegt Bonte. "De verklaring daarvoor is dat er gewoon veel minder voedsel, buxusplanten, ter beschikking is van de motten."

"De buxusmot heeft ervoor gezorgd dat heel veel buxusplanten uit het beeld verdwenen zijn. Bovendien worden de buxusplanten die nog over zijn beter beschermd door hun eigenaars, zodat er veel minder voedsel is en de populatie van de buxusmotten veel kleiner."

"In West-Vlaanderen kan er nog grote schade voorkomen", zegt Bonte. "Dat komt omdat de plaag daar enkele jaren later is ingevlogen, ten opzichte van de andere provincies. Daar moeten we zeker nog zeer alert zijn."

"De buxusmot zal nooit helemaal verdwijnen, maar de grote schade die we de voorbijgaande jaren hebben gezien, die behoort wel tot het verleden. Het kan zijn dat er hier en daar nog wat lokale schade is, maar toch niet in die mate dat volledige struiken weggevreten zijn", besluit Bonte. 

Beluister hier het hele gesprek met Jochem Bonte in "De wereld vandaag":

Meest gelezen