Natuurpunt

Coronawandelaars houden zich niet aan de regels in natuurgebied de Kalkense Meersen: "Ze storen de vogels tijdens het broeden"

Zeldzame vogelsoorten worden tijdens het broedseizoen gestoord door onwetende wandelaars in reservaat de Kalkense Meersen, ten oosten van Gent. Een aantal van die bedreigde vogels maakt het nest op de grond in het gras, een delicate situatie: "Daarom vragen we aan de wandelaars om altijd op de paden te blijven want de vogels verlaten anders hun nesten", vertelt Peter Claus van Natuurpunt Scheldeland.

Je mag in deze periode nog buitenkomen om te wandelen, te fietsen of te lopen. Een gezonde bezigheid, maar niet zo'n goed nieuws voor de vogels in natuurreservaat de Kalkense Meersen. Het gebied ligt langs de Schelde tussen Laarne, Wichelen, Wetteren en Berlare en is populair bij wandelaars. Omdat wandelaars soms afwijken van de wandelpaden wordt dat gevaarlijk voor de vogels en de nesten: "Ze worden gestoord tijdens het broeden en we merken dat verschillende nesten verlaten zijn", legt Peter Claus uit.

Er zijn al minstens 4 grutto nesten verlaten en dus ook verloren. Dat zou niet mogen zijn
Peter Claus van Natuurpunt Scheldepunt

Broedseizoen

"We zijn wel heel blij dat het natuurgebied zo goed bezocht wordt. Wandelaars zijn en blijven welkom, maar we vragen dat ze zich houden aan de regels. Dat wil zeggen dat ze altijd op de paden moeten blijven, en niet in de percelen zelf mogen gaan om de vogels niet te storen. Het broedseizoen is volop bezig en in de Kalkense Meersen broeden zeldzame vogelsoorten op de grond in de graslanden zoals onze grutto’s, de slobeenden en de kieviten. En die zijn bijzonder gevoelig voor verstoring”, zegt Peter Claus.

(Lees verder onder de foto van een grutto)

Wesley Poelman

Verlaten nesten

“Helaas zijn er al minstens 4 gruttonesten verlaten en verloren. En er zijn maar 700 broedgevallen in ons land. In de afgelopen weken zagen we mensen kriskras door de velden wandelen en werden zelfs al kampeerders en mensen die aan het barbecueën waren betrapt”, zegt Peter. “Ook honden moeten, volgens het politiereglement, aan de leiband. En laat ook de galloways in de begrazingszone Wijmeers met rust en ga ze niet aaien of van dichtbij foto's nemen. Het zijn immers geen knuffeldieren. Wanneer de galloways jouw pad versperren, loop er dan in een boog om heen.”

Gelukkig is de natuur er nu in deze moeilijke tijden, maar hou de natuur dan ook gelukkig
Peter Claus van Natuurpunt Scheldepunt

Ga niet van de paden af

Natuurpunt probeert de mensen te waarschuwen via sociale media en plaatst ook info- en verbodsborden ter plaatse: "We zetten die in de gevoelige stiltegebieden, daar waar het meest cruciaal is en waar de meeste van die vogels broeden. Er zijn relatief weinig afsluitingen en dat is uniek. Maar dat betekent niet dat je de paden mag verlaten." Peter Claus is ervan overtuigd dat het gewoon uit onwetenheid is: "Veel wandelaars kennen het gebied niet zo goed en proberen hun weg te vinden, dan komen ze al eens van het pad af. Dus we blijven het vragen en hopen op het beste."

kasto80

Meest gelezen