Belga

Waarom bakt u nu zelf brood? Eet u anders tijdens deze crisis? Vlaamse universiteiten willen antwoorden voor onderzoek

Waarom bakt u nu zelf uw brood? En kookt u vaker en gezonder of grijpt u net sneller naar zoetigheden en alcohol? Om ons veranderend gedrag in kaart te brengen lanceert de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met UGent en KU Leuven, een grootschalig internationaal onderzoek naar onze kook- en eetgewoontes sinds COVID-19 en de bijhorende maatregelen. Uw mening is belangrijk en u steunt ook een goed doel wanneer u de enquête invult. 

Het is u vast al opgevallen op sociale media of in uw nabije omgeving. Of we dat nu willen of niet, we gaan op een andere manier met voeding om sinds de start van de coronacrisis en dat is ook enkele Belgische onderzoekers niet ontgaan. 

Daarom starten de onderzoekers van FOOMS (Food, Media & Society) van UAntwerpen, in samenwerking met UGent en KU Leuven, de CoronaCookingSurvey, een grootschalige internationale bevraging naar de impact van COVID-19 op hoe mensen met voeding omgaan. Ze willen zo verschuivingen in onze koop-, kook- en eetgewoontes sinds de coronamaatregelen in kaart brengen.  Al meer dan 15 landen gaan meewerken aan het onderzoek. 

Wat nu al duidelijk is, is dat het aankoopgedrag van mensen sinds de start van de coronacrisis veranderd is. Zo gaan mensen bijvoorbeeld hun aankopen bundelen zodat ze minder vaak naar de winkel moeten en zijn bepaalde producten, zoals pasta en koekjes, bij de start van de crisis ook echt gehamsterd. "En we zien meteen al twee duidelijke tendensen", legt prof. dr. Charlotte De Backer, projectleider van dit onderzoek, uit aan VRT NWS. "Er is een groep mensen die helemaal aan het verschuiven is naar kant-en-klaarmaaltijden en afhaalmaaltijden. En een tweede groep mensen gaat nu net vaker zelf koken en bakken." 

Bakken, het hoge woord is eruit. Al van bij de start van de corona-crisis waren bloem en gist moeilijker te vinden in de winkels omdat het erop lijkt alsof iedereen plots hobby-bakker of -patissier geworden is. "Die tendens om zelf brood te bakken tijdens deze crisis merken we wereldwijd op", bevestigt De Backer. "Brood is echt aan een heropleving bezig, nadat het jarenlang eigenlijk helemaal niet meer populair was." 

Voor de stijgende populariteit van brood en zelf brood bakken zijn verschillende mogelijke verklaringen, legt De Backer uit. "Er hangt heel veel symboliek rond brood. Zo staat brood centraal tijdens oorlogen. Je hebt de uitdrukking "op water en brood overleven".  En in de filmreeks "The hunger games" heb je het personage Peeta, die bakker is, en hij wordt volgens bepaalde analyses ook gezien als de gatekeeper tussen leven en dood."

De onderzoekers willen uit de enquête afleiden in welke mate de crisis onze voedingsgewoontes beïnvloedt. "De enquête begint ook met een paar algemene vragen over hoe je je voelt tijdens deze periode. Want stress doet sommige mensen vaker naar zoet en alcohol grijpen. En we vragen ook in welke mate u nog een gevoel van controle hebt nu? Want het is ook zo dat er mensen zijn die die controle proberen terug te krijgen door enorm op voeding te focussen en bijvoorbeeld extreem gezond te gaan eten." 

Ook influencers op sociale media, BV's op televisie of recepten in magazines hebben een impact op onze voedingskeuzes. "We verwachten dat in crisistijden wetenschappers meer aan reputatie winnen en willen onderzoeken of er ook daar een verschuiving is. Met de resultaten hopen we te voorkomen dat voedingsinformatie polariseert of dat de informatiebalans doorslaat, een belangrijk gegeven op cruciale momenten zoals deze, waarbij we meer dan gewoonlijk op zoek zijn naar betrouwbare informatie.”

Wie de enquête invult, zet zich meteen ook in voor het goede doel, want voor elke ingevulde enquête schenkt de onderzoeksgroep 1 euro van hun persoonlijk onderzoeksbudget (en dat tot 3.000 euro) aan The Global FoodBanking Network, een organisatie die mensen in nood aan voeding en andere levensmiddelen helpt.

U kunt de vragen anoniem beantwoorden tot op het moment dat de meeste coronamaatregelen opgeheven zullen worden. U vindt de enquête hier.  

Meest gelezen