Hulpverlener Elien toont het monster corona: "Frustrerend dat mensen er hun voeten aan blijven vegen" 

Elien Deneut is vroedvrouw bij AZ Jan Portaels in Vilvoorde. Sinds enkele weken werkt ze daar op de covid-19-afdeling, waar patiënten die besmet zijn met het nieuwe coronavirus verzorgd worden. Ze heeft zich afgelopen weekend enorm geërgerd aan mensen die blijven afspreken om samen iets te drinken of te barbecueën. Zelfs haar eigen vrienden treden de regels met de voeten. Linde Merckpoel van Studio Brussel vroeg haar om "het monster corona" concreter te maken voor ons, zodat we weten waartegen we vechten. 

Elien heeft op vraag van Linde foto's genomen op de Covid-afdeling van AZ Jan Portaals. Op die manier schetst ze haar werkdag. "Ik kom toe om 6.30 uur en kleed me om. We moeten extra beschermende pakken aandoen waar geen vocht of spatten kunnen doorkomen. Dat is van kop tot teen. Ik draag ook een mondmasker en een schild. Het is precies of je een war zone (oorlogsgebied) binnengaat."

Bekijk hier de vlog "Covid-heldin in tranen":

"Mensen met het coronavirus hebben vaak een tekort aan zuurstof. Die mensen krijgen zuurstof en nog hebben die een veel te groot tekort. Ze kunnen ook gewoon niets meer, ook de jonge mensen die normaal een goede gezondheid hebben. Die zeggen dat ze zich nog nooit zo slecht gevoeld hebben. Als ze naar het toilet geweest zijn, voelen ze zich uitgeput."

Hoe sterft iemand aan het virus? "Die stikken", zegt Elien. Ze vertelt dat ze dagelijks patiënten verliest. "Afgelopen week was ik een paar dagen thuis en toen ik terugkwam, was de helft van de gang nieuw. Ik vroeg waar is patiënt A en waar is patiënt B? Want toen ik vertrok waren die nog wel ok... Maar die waren overleden. Dat is de realiteit en dat is niet alleen bij ons." Elien krijgt het even moeilijk tijdens het gesprek. "Ik ging niet wenen."

"We hebben nog geen jonge mensen moeten laten gaan. Het zijn altijd oudere mensen waarvan je ook weet dat het voor hen genoeg is geweest. Maar het is heel frustrerend dat je dan mensen kent die er een beetje hun voeten aan vegen."

Meest gelezen