2011 David Wolff - Patrick

Franse zanger Christophe overleden, bekend van de hit "Aline"

De Franse zanger Christophe, bij ons vooral bekend van de wereldhit “Aline”, is overleden. Dat heeft zijn vrouw laten weten. De zanger overleed in een ziekenhuis in Brest aan een longaandoening. Hij werd 74 jaar.

"Christophe is heengegaan. Ondanks de toewijding van het zorgpersoneel”, dat laten zijn vrouw Veronique en dochter Lucie weten in een persbericht aan de Franse media. Christophe werd op 26 maart opgenomen in een ziekenhuis in Parijs en werd later overgebracht naar een hospitaal in Brest, waar de zanger zijn laatste adem uitblies.

In het begin van de coronacrisis werd er door de Franse krant Le Parisien gewag van gemaakt dat Christophe besmet zou zijn met het coronavirus, maar in het persbericht naar aanleiding van zijn overlijden wordt dat niet bevestigd en houdt zijn vrouw het op de diagnose van longemfyseem.

"Aline"

Christophe werd in 1945 geboren als Daniel Bevilacqua. Die naam klinkt Italiaans en is het ook, want zijn ouders hadden Italiaanse roots. Al op heel jonge leeftijd raakte de kleine Daniel gefascineerd door muziek. Na zijn legerdienst begon hij aan zijn zangcarrière, onder de artiestennaam Christophe. 

In 1963 bracht hij zijn eerste single uit en twee jaar later had hij zijn grote hit te pakken: de single “Aline” zou niet alleen in Frankrijk honderdduizenden keren over de toonbank gaan, ook in België vond de single zijn weg naar de top van de hitlijst. Het verhaal wil dat de hit in amper een kwartiertje geschreven zou zijn.

Andere versies

Alles samen werden er meer dan een miljoen stuks van de single verkocht. De single werd in 1971 opnieuw uitgebracht en verkocht toen weer als zoete broodjes. In ons land werd "Aline" gecoverd door Salvatore Adamo en in 2011 nog door Jo Vally.

Christophe nam zelf ook een versie op in het Italiaans die in Italië, het land van zijn grootouders, een hit werd. In 1965 scoorde Christophe in ons land nog een nummer 1-hit met “Les marionettes”.

De Franse zanger Jacky Moulière beschuldigde Christophe van plagiaat, omdat “Aline” te veel op zijn nummer “La romance” zou lijken, maar na jaren procederen verloor Moulière de zaak in 1971. (Lees verder onder de video.)

Na zijn doorbraak in de 60’s keerde Christophe in de 70’s terug op het Franse platenlabel Disques Motors. Het resultaat was de hit “Les mots bleus”, in 1974, geschreven door de bekende componist Jean-Michel Jarre. Die laatste heeft via Twitter al zijn medeleven betuigd. Christophe bracht in totaal een 15-tal platen uit.

Meest gelezen