Lisa Thornberg

Ninoofse dierenbegraafplaats telt na anderhalf jaar nog maar weinig graven maar stad is toch tevreden: “Wij wilden geen stormloop”

De stad Ninove heeft sinds anderhalf jaar een dierenkerkhof en daar zijn intussen 16 graven.  De stad wil inwoners zo de kans geven om ook hun huisdier een waardige rustplaats te geven. "Dit is een succesverhaal", zegt schepen Katie Coppens (Samen). 

Ninove was de eerste stad  in Oost-Vlaanderen waar je je huisdier op een speciaal ingerichte dierenbegraafplaats kon begraven. Anderhalf jaar later beginnen de mensen hun weg ernaar te vinden.

Geen stormloop

De dierenbegraafplaats nam een trage start, maar na anderhalf jaar raakt het ingeburgerd. “Vorig jaar hebben we in totaal een 10-tal dieren begraven, dit jaar zitten we al aan 6 dieren”, zegt schepen Katie Coppens. “We hebben nu in totaal al 16 dieren die hier begraven zijn dat is ongeveer een aanvraag per maand. Het duurde eventjes voor iedereen ermee weg was maar we merken de laatste maanden dat de aanvragen stijgen.”

Op de dierenbegraafplaats kunnen dieren begraven worden, is er een strooiweide en kunnen ook urnes begraven worden. “Al merken we dat mensen die hun huisdier laten cremeren, de urne liever thuis bewaren.”

Waardig én goedkoop

Dat de dierenbegraafplaats blijft, staat dus vast. “Het is zeker nog de moeite om de begraafplaats te behouden. Mensen kunnen hun huisdier hier een op een waardige manier begraven. Het is trouwens ook een goedkope manier, want het kost maar 50 euro.”

De stad moet wel een handje toesteken om het onderhoud te betalen. “Het kost ons natuurlijk meer dan dat we verdienen, maar dat wisten we vooraf. Het is er zodat mensen op een goedkopen en waardige manier afscheid kunnen nemen van hun huisdier.”

Andere gemeenten en steden hebben ook al raad gevraagd aan Ninove hoe ze te werk zijn gegaan om een dierenbegraafplaats in te richten.

kasto80

Meest gelezen