Foto: Brandweerzone Vlaams-Brabant West

Oplossing voor de 466 potjes pudding die Greta niet meer mocht uitdelen van de politie: traiteur deelt ze verder uit

Greta Van Win uit Steenokkerzeel toverde de voorbije weken haar keuken om tot een heuse puddingfabriek. Ze maakte duizenden puddinkjes om gratis uit te delen aan zorgverleners, brandweermensen, vuilnisophalers en anderen die zich inzetten tijdens deze coronacrisis. Van de politie moest Greta stoppen met haar activiteiten omdat ze geen essentiële verplaatsingen maakte en onder meer contact had met hoogbejaarden. Maar een traiteur uit de buurt zal haar potjes pudding overnemen.

Greta Van Win is een vrouw met een groot hart en houdt van koken. Toen de coronacrisis uitbrak in ons land wou ze iedereen in haar gemeente bedanken die zich inzet tijdens deze crisis . "Ik kwam op het idee om pudding te maken en het rond te brengen aan de hulpverleners, brandweermannen, postbodes, politie, ..." vertelt Greta Van Win. "Ik had bijna 4.000 potjes gemaakt en uitgedeeld, toen ik een telefoontje kreeg van de politie om te vragen om er mee te stoppen. Het feit dat ik de potjes overal zelf uitdeelde, was plots een probleem." 

Ik heb al veel traantjes weggepinkt, ik had zelfs de Covid19-lijn gebeld om zeker te zijn dat ik alles volgens het boekje zou doen

Greta Van Win

Het telefoontje van de politie kwam hard aan bij Greta. "Ik kreeg een klap op mijn hoofd, dat was een donderslag bij heldere hemel", zegt ze. "Voor ik hiermee begon had ik naar de Covid19-lijn gebeld om te vragen hoe ik dit allemaal veilig kon aanpakken. Ik draag handschoenen, een mondmasker, ik doe alles zoals het moet. Dus ik ben echt verbaasd dat ik nu moet stoppen met mijn initiatief. Ik heb al verschillende traantjes weggepinkt." 

Ook politie kreeg pudding

Greta is ook met haar pudding langsgeweest bij de politie. "Toen ik de pudding naar de politie bracht, waren ze heel blij. En dan krijg ik plots een telefoon van hen dat het niet meer mag. Allemaal heel vreemd. Want enkele uren na het telefoontje ontdekte ik in mijn brievenbus een kaartje van de agenten om mij te bedanken voor de pudding."

De politie neemt niet de maatregelen maar is handhaver van de maatregelen

Korpschef Filip Vansteenbergen

“De vrouw is inderdaad langsgeweest met de pudding, en we waarderen zeer zeker dat ze mensen een hart onder de riem wil steken”, zegt korpschef Filip Vansteenbergen van de politiezone KASTZE. “Wat we wel niet wisten is dat ze daarna naar tientallen andere adressen trok om pudding uit te delen. Ze doet niet-essentiële verplaatsingen, en ze heeft contact met verschillende mensen waaronder hoogbejaarden. Ik heb haar een kwartier aan de telefoon gehad en haar dat vriendelijk uitgelegd en ze toonde zelfs begrip. Ik heb haar niet geverbaliseerd en zelfs geen officiële waarschuwing gegeven."

De korpschef vindt het jammer dat het nu lijkt alsof de politie de boeman in het verhaal is. “De politie beslist niet wat de maatregelen zijn, we kijken er alleen op toe dat ze uitgevoerd worden. We kunnen in deze hele moeilijke tijden niet beginnen met uitzonderingen te maken. Het vraagt nu al heel veel van de politie. En we willen niet de perceptie creëren dat we niet weten waar we mee bezig zijn.”

Traiteur schiet te hulp

Hoe dan ook, André Claessens, een traiteur uit de buurt heeft zich aangeboden om de potjes pudding over te nemen: “Wij gaan vandaag nog naar vijf plaatsen om die lekkere dessertjes aan te bieden. Als eerste naar de politie van Zaventem, twee woonzorgcentra in Zaventem, OLV van Lourdes in Erps-Kwerps en Ter Burg in Nossegem. Ik denk dat dat hen enorm gaat smaken”, lacht Claessens.

Greta zelf is blij dat haar overgebleven potjes pudding nu niet in de vuilnisbak belanden: “Ik ben de traiteur zeer dankbaar dat hij mij een sms gestuurd heeft met de vraag of hij de potjes pudding in mijn naam mocht uitdelen.”

Foto: Brandweerzone Vlaams-Brabant West

Meest gelezen