Hilde De Windt

Heeft coronacrisis jouw eet- en kookgedrag veranderd? De Universiteit Antwerpen wil het weten!

Professor communicatiewetenschappen Charlotte De Backer van de UA komt vandaag met de "CoronaCookingSurvey". Dat is een onderzoek van 3 van haar doctoraatsstudenten dat in kaart wil brengen of ons eet- en kookgedrag veranderd is sinds de coronacrisis en welke rol de media daarin spelen. In totaal 23 landen werken mee aan het onderzoek.

We kunnen nu al ruim een maand niet meer op restaurant gaan eten. Dat betekent dat veel meer mensen thuis koken en zelf beginnen te bakken, zoals brood en zoetigheden.
"We denken daarom dat het interessant is om in kaart te brengen wat de veranderingen zijn in ons aankoopgedrag wat voeding betreft, ons kook- en eetgedrag en hoe we ons daarin laten beïnvloeden via de verschillende media. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan Jamie Oliver die vanuit zijn keuken filmpjes maakt en toont hoe je bepaalde dingen moet klaarmaken."

Fascinerende tijd

De coronacrisis wordt niet door iedereen als negatief ervaren. Professor De Backer noemt het zelfs een fascinerende tijd omdat je mensen zonder enige kook- of bakervaring toch aan de slag ziet gaan terwijl ze zich laten leiden door bijvoorbeeld bekende chefs.
"Als departement communicatiewetenschappen willen wij met de enquete ook graag te weten komen waar mensen hun inspiratie halen."

Leuk om weten is ook dat de enquete ook wil weten of en welk soort voedsel je hebt gehamsterd. Er zal bovendien gevraagd worden of je ook WC-papier gehamsterd hebt, ook al heeft dat niks met koken of eten te maken. Het antwoord op die vraag is dan ook eerder als grappig toemaatje bedoeld.
Wil je de enquete invullen, kan je terecht de website van de universiteit.

Meest gelezen