Komen er ook pasjes voor de zwemvijvers- en baden in Vlaams-Brabant? "Verschillende scenario's worden bekeken"

Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant werkt verschillende scenario's uit voor de toegang tot zwembaden- en vijvers in de provinciale domeinen. "Eerst moeten we zien of de zwembaden open mogen gaan, en als dat zo is dan willen we hierop voorbereid zijn, mochten we rekening moeten houden met het nemen van voldoende afstand van elkaar", klinkt het bij de provincie. 

Gaan we dit jaar met z'n allen op vakantie in eigen land? Volgens sommigen is de kans groot en wordt er dan ook een overrompeling aan de kust verwacht. Om zo'n scenario te vermijden, denkt de burgemeester van Oostende, Bart Tommelein (Open VLD), er aan om voorrang te geven voor een plaatsje op het strand aan wie in de kuststad gemeentebelastingen betaalt. Er zou dus mogelijk een systeem van pasjes kunnen komen. Ook het provinciebestuur van Vlaams-Brabant werkt op dit moment verschillende scenario's uit voor de zwemvijvers- en zwembaden op haar provinciale domeinen. 

Verschillende scenario's

"De hoofdvraag is, mogen deze zomer de zwembaden en zwemvijvers in ons land opengaan of niet, dat moeten we eerst weten", zegt gedeputeerde Ann Schevenels (Open VLD). "Indien het mag, dan komt de tweede vraag: moeten we nog rekening houden met de maatregelen van voldoende afstand? Daarom bekijken we nu al verschillende scenario's voor onze provinciale domeinen in Huizingen, Kessel-Lo en Diest."

Er zou eventueel een beperking van het aantal bezoekers en tijd opgelegd kunnen worden

Gedeputeerde Ann Schevenels

Het zal niet eenvoudig zijn om de regels rond social distance te respecteren, maar de provincie ziet toch een aantal mogelijkheden. "We weten heel goed hoeveel volk onze domeinen lokken. Dus op basis daarvan kunnen we bepalen hoeveel mensen we willen toelaten.  Naast de beperking van het aantal bezoekers kunnen we eventueel ook een beperking van tijd opleggen, zodat iedereen kan komen zwemmen. Maar we zijn lang nog niet zo ver, eerst moet de beslissing vallen of de domeinen open kunnen gaan of niet."

Plas in Rotselaar en Domein Hofstade

Ook de Plas in Rotselaar en domein Hofstade hebben stranden. Maar daar wordt er nog gewacht op het advies van de Nationale Veiligheidsraad. "Het is nu te voorbarig om ons al uit te spreken over de zomer", zegt de  burgemeester van Rotselaar, Jelle Wouters (CD&V). "We moeten nu nog geen paniek zaaien bij de mensen, laat ons eerst afwachten en indien we maatregelen moeten nemen, zullen we dat ook doen." 

Meest gelezen