Videospeler inladen...

Een pasje om op het strand te mogen, of "houd uw manieren": kustburgemeesters zijn er nog niet uit

De kans dat buitenlandse vakanties deze zomer niet kunnen doorgaan, lijkt vrij groot. En dus wordt aan de Belgische kust extra veel volk verwacht. Hoe valt dat te rijmen met de afstandsregels? De kustburgemeesters denken er volop over na, maar nemen voorlopig geen beslissing.

Honderdduizenden mensen verwelkomen, en tegelijk ervoor zorgen dat die anderhalve meter afstand houden van elkaar. Het lijkt niet gemakkelijk, maar het zal wellicht nog moeten. "We gaan erover moeten nadenken," zei viroloog Steven Van Gucht in Terzake, "hoe kunnen we het organiseren zodat mensen toch vrije tijd of vakantie kunnen hebben, zonder dat iedereen op hetzelfde moment op dezelfde plaats zit? We zullen creatief moeten zijn."

De kustburgemeesters hebben vanmiddag onder meer over die vraag gesproken. Maar hun overleg heeft nog geen concrete resultaten opgeleverd. Ze onderzoeken nog verschillende scenario's. "We hebben afgesproken dat elke burgemeester nu zijn of haar huiswerk gaat maken", zegt Marc Vanden Bussche, de burgemeester van Koksijde. "Over een tiental dagen komen we opnieuw samen om een globaal plan uit te werken, niet alleen voor onze stranden, maar ook voor de zeedijken."

Eén van die scenario's is de invoering van een strandpas, waarmee inwoners en eigenaars van een buitenverblijf voorrang krijgen op het strand. Dat voorstel lanceerde Bart Tommelein (Open VLD), burgemeester van Oostende in Terzake: "De Oostendenaars betalen belastingen. Daarnaast heb je tweedeverblijvers die een tweedeverblijfstaks betalen. Dat lijken mij de eerste mensen die recht hebben op het stuk strand." Volgens Tommelein zal er nood zijn aan een soort strandpolitie deze zomer.

Zijn collega uit buurgemeente Middelkerke, Jean-Marie Dedecker, is het daar niet mee eens: "Iedereen blijft welkom aan de kust. Maar mijn vader zei altijd, als je komt, hou je manieren. Gebruik je gezond verstand. Maar de mensen zitten al zo lang opgehokt. Ze hebben nu hoop nodig, ze willen in het water kunnen spelen, en genieten van het jodium in de zeelucht. En wij willen hen dat geven." Dedecker denkt eerder aan het openen van extra badzones.

Daphné Dumery (N-VA), de burgemeester van Blankenberge, zit eerder op de lijn van Dedecker: "We hopen dat het ook deze zomer weer gezellig druk kan zijn aan zee.  Het zal alleszins anders zijn dit jaar, maar we kunnen hier ook niet alles afsluiten. De kust is geen festival: wij hebben niet één ingang, waar we met een tellertje kunnen gaan staan. We kunnen niet zomaar de boel afsluiten." Dumery wil vooral dat er een uniforme oplossing komt voor de hele kust: "Mensen gaan 's morgens wandelen in Knokke-Heist, en komen 's middags iets eten in Blankenberge. En 's avonds willen ze misschien nog even naar De Haan. Moeten we dan met drie verschillende systemen naast elkaar gaan werken? Dat betekent ook veel administratieve rompslomp voor ons én voor die toerist." De burgemeester van Blankenberge kijkt vooral naar de werkgroep van experten.

Ook bij andere kustburgemeesters is weinig enthousiasme te horen voor een systeem met strandpasjes. "We kunnen daarover nadenken", vindt Bram Degrieck, de burgemeester van De Panne. "Maar in de ene gemeente zal dat beter lukken dan in de andere. Ik hoop in elk geval dat de beslissingen zullen worden genomen door de federale regering, en niet door individuele burgemeesters. Anders ga je een opbod krijgen tussen gemeentes met een klein strand, zoals Oostende, en gemeentes met een groot strand, zoals De Panne." Zijn collega van Nieuwpoort, Geert Van den Broucke (CD&V) denkt wel dat er regels nodig zullen zijn: "Mensen durven de regels wel eens te vergeten, en gaan dan toch samentroepen aan ijskramen. Dus er is duidelijkheid nodig. We hopen dat die van hogerhand komt."

In Bredene is men evenmin voorstander van een pasjessysteem, zegt burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A): "Dat is praktisch niet haalbaar. Het zou een beter idee zijn om alle grote evenementen aan zee deze zomer af te gelasten. Zo krijgen onze politiemensen meer tijd om te controleren of de voorzorgsmaatregelen worden nageleefd."

De vereniging van kustburgemeesters overlegt vanmiddag via teleconferentie, en het onderwerp zal dan aan bod komen, bevestigt Dirk De fauw (CD&V), de burgemeester van (Zee-)Brugge: "Op dit ogenblik zijn we nog niet zo bezig met de zomervakantie. We hopen vooral voor onze horeca en onze winkels dat er toeristen zullen mogen komen."

Herbekijk het interview met Daphné Dumery in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen