Nieuwe leerstof vanaf maandag, maar dan wel online

Vanaf maandag krijgen de leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs weer nieuwe leerstof. Omdat de scholen nog even dicht blijven door het coronavirus zal die leerstof in veel scholen online gegeven worden. "We geven online les en opdrachten via Smartschool", vertelt leerkracht Myriam De Groof van WICO Pelt bij Radio 2 Limburg.

De leerkrachten zijn er klaar voor. Vanaf maandag zullen ze de leerlingen nieuwe dingen moeten leren, maar door het coronavirus zal dat allemaal online moeten gebeuren. "Dat gebeurt via Smartschool, een online programma voor scholen", vertelt Myriam De Groof in "Start Je Dag". Zij is leerkracht beeldende vorming, waarnemingstekenen en kunstinitiatie aan het WICO in Pelt.

"De leerlingen hebben ondertussen hun agenda voor de komende twee weken gekregen", gaat ze verder. "Maandagmorgen staat de opdracht online en vanaf 9 uur kunnen de leerlingen die dan openen en kijken wat ze die dag moeten doen."

Getest en goedgekeurd

Hoe de leerstof aangereikt wordt, kiezen de leerkrachten zelf. Online lesgeven is een optie, maar ook individuele afspraken met leerlingen zijn mogelijk. "Het kan ook zijn dat de leerlingen een powerpoint of filmpje krijgen", voegt De Groof eraan toe. "Dat is heel verschillend en hangt af van vak tot vak. Voor onze vakken volgen de leerlingen online les en krijgen ze opdrachten via Smartschool."

Voor de paasvakantie hebben enkele leerkrachten het systeem al eens uitgetest en dat ging vlot. "Dat was heel leuk om te doen", zegt De Groof. "Dan zie je elkaar nog eens terug. Er zijn ook al leerkrachten die het al met hun klas geprobeerd hebben en dat is heel goed meegevallen."

Al mijn leerlingen maken de opdrachten plichtsbewust
Leerkracht Myriam De Groof

De leerlingen zijn niet verplicht om de lessen te volgen, maar het wordt wel sterk aangeraden. "Voor de paasvakantie hebben we ook al taken en opdrachten gegeven en in mijn klassen hebben alle leerlingen die heel plichtsbewust gemaakt", besluit De Groof. "Ik ben heel fier op hen en ik wil hen een dikke pluim geven."

Meest gelezen