Radio 2

Arts uit kritiek op opening tuincentra: “Mensen mogen planten kopen, maar moeten wel wachten op medische zorg”

Arts Jochen Nijs van het Sint-Trudo Ziekenhuis heeft kritiek op de opening van tuincentra en doe-het-zelfzaken. Dat schrijft De Morgen. Hij vindt het raar dat burgers wel al planten mogen gaan kopen, maar intussen nog moeten wachten op bepaalde reguliere medische zorg. Al sinds de start van de coronamaatregelen zijn niet-dringende operaties uitgesteld, om plaats en personeel vrij te houden voor coronapatiënten. 

Jochen Nijs is maag- en darmspecialist en heeft zich omgeschoold om te kunnen werken op de corona-afdeling van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Niet-dringende operaties voor maag –en darmklachten moest hij 4 weken geleden uitstellen, toen het noodplan voor ziekenhuizen werd uitgerold. Die kunnen nog steeds niet doorgaan, terwijl mensen wel naar tuincentra mogen afzakken. “Ik begrijp dat men de maatregelen gefaseerd wil versoepelen”, benadrukt Nijs. “Maar ik begrijp niet dat er wel al mensen naar tuincentra mogen, terwijl we niet gefaseerd de reguliere medische zorg opnieuw kunnen opstarten. De opening is psychisch belangrijk voor de mensen, maar er is ook zoiets als fysieke integriteit.”

Als mensen bepaalde zorg uitstellen, gewild of ongewild, kunnen er op korte en lange termijn problemen ontstaan.

Jochen Nijs

Volgens Nijs zijn sommige operaties die 4 weken geleden als niet-dringend werden beschouwd, ondertussen wél dringend geworden. “Iets dat toen minder dringend leek, kan na 2 of 3 maanden een probleem worden. Ik vrees dat er een soort collateral damage zal overblijven na de coronacrisis. Als mensen bepaalde zorg uitstellen, gewild of ongewild, kunnen er op korte en lange termijn problemen ontstaan.”

Steeds meer mensen blijven ook zelf weg van de ziekenhuizen, uit angst voor het coronavirus. “Ik heb wel nog telefonisch contact met patiënten. Sommige volg ik al jaren. Er is bijvoorbeeld een patiënt die om de 8 weken naar het ziekenhuis komt voor een behandeling, waarmee ze het al jaren goed doet. Ik heb haar met alle moeite van de wereld nog niet kunnen overtuigen om naar hier te komen. En het gaat over een noodzakelijke behandeling. Dat voelt als falen.”

Ik krijg een patiënt met een noodzakelijke behandeling met alle moeite van de wereld niet tot hier. Dat voelt als falen.

Jochen Nijs

Jochen Nijs pleit daarom voor het opnieuw invoeren van bepaalde reguliere operaties, maar om in fases te werk te gaan. “Je kan dat onder strikte veiligheidsvoorwaarden doen, en die patiënten volledig gescheiden houden van coronapatiënten.”

Meest gelezen