Onderzoekers UA ontwikkelen toestel om coronapatiënten vanaf afstand te onderzoeken

Een team onderzoekers van onderzoekscentrum Flanders Make @ UAntwerpen heeft een stethoscoopsysteem op afstand ontwikkeld dat longonderzoek zonder rechtstreeks contact met de patiënt mogelijk maakt. "Daardoor kunnen we meer mensen onderzoeken en is er minder besmettingsgevaar voor de artsen", zegt professor Jan Steckel, hoofdonderzoeker van het project. 

Regelmatig longonderzoek is erg belangrijk om COVID-19-patiënten op te volgen, maar vormt ook een hele uitdaging voor het medisch personeel. Rechtstreeks contact met patiënten en het gebruik van een stethoscoop brengen ook besmettingsrisico's met zich mee. 
Artsen moeten in steriele kleding de kamer van de patiënt binnengaan en zich vervolgens helemaal omkleden en hun handen wassen voordat ze de volgende patiënt onderzoeken.

Gedigitaliseerde stethoscopen

Om de veiligheid te verbeteren en de werklast te verminderen, heeft een team onderzoekers van Flanders Make @ UAntwerpen een stethoscoopsysteem op afstand ontwikkeld dat longonderzoek zonder rechtstreeks contact met de patiënt mogelijk maakt.

Het systeem bestaat uit een aantal gedigitaliseerde stethoscopen die op het lichaam van de patiënt kunnen blijven en die allemaal zijn aangesloten op een computer die zich in de spreekkamer van het medisch personeel bevindt.

"Naast meer veiligheid, gaan we door dat systeem sneller en dus meer mensen kunnen helpen", zegt professor en hoofdonderzoeker Jan Steckel, "Daarnaast kunnen artsen samen luisteren en samenwerken om een patiënt te evalueren. Ze kunnen zelfs resultaten tijdens een bepaalde periode vergelijken en de vooruitgang van patiënten objectiever beoordelen, dit alles zonder rechtstreeks contact met de patiënt." 

De testen lopen momenteel in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Als alles goed gaat, kan het syteem volgens Steckel al over enkele weken uitgerold worden. Het systeem wordt na het onderzoek ook als opensourceoplossing aangeboden om wereldwijd artsen te helpen.

Meest gelezen