Onduidelijkheid troef over opening tuincentra en doe-het-zelfzaken: “Gemeenten beslissen zelf wat doe-het-zelfzaak is”

Tuincentra en doe-het-zelfzaken mogen vanaf morgen opnieuw open gaan, maar dat zorgt voor veel verwarring bij Limburgse steden en gemeenten. Die mogen namelijk zelf beslissen wat een doe-het-zelfzaak juist is. Wim Dries, burgemeester van Genk en voorzitter van VVSG vraagt duidelijkere richtlijnen van de overheid. 

Wat is een doe-het-zelfzaak juist? Een simpel antwoord is er niet. Sommige winkels verkopen bijvoorbeeld gereedschap, en mogen daarom in principe openen zaterdag. Ook al is dat gereedschap maar een klein deel van het assortiment. Gisteren heeft waarnemend gouverneur Michel Carlier gevraagd aan de Limburgse burgemeesters om zelf te beslissen wat dan juist onder een doe-het-zelfzaak valt.

Wim Dries, burgemeester van Genk en voorzitter van VVSG, wil meer duidelijkheid. “We zullen zo goed mogelijk bekijken wie kan openen morgen, maar uiteindelijk zouden duidelijkere richtlijnen beter zijn. Dat maakt het voor ons iets gemakkelijker en dat zorgt ervoor dat er geen vijfhonderd verschillende meningen zijn. Straks mogen bepaalde winkels in randgemeente wel open en hier niet, en omgekeerd. Dat zorgt voor heel veel verwarring.”

Maak er geen daguitstap van. Laat ons vermijden dat we daar allemaal als haringen in een tonnetje aanwezig zijn. 

Wim Dries, burgemeester Genk en voorzitter VVSG

Burgemeester Dries roept inwoners van Genk en randgemeenten ook op om niet massaal morgen naar de tuincentra te trekken. “Maak er geen daguitstap van”, benadrukt Dries. “Als je komt, wees dan goed voorbereid zodat je geen uren moet rondhangen in de winkel. Als lokale overheid zullen we extra politie inzetten, maar ik wil vooral oproepen om niet allemaal deze zaterdag al naar het Genkse tuincentrum te trekken. Dat is zeven op zeven open. Laat ons vermijden dat we daar allemaal als haringen in een tonnetje aanwezig zijn. Wij rekenen op het gezond verstand van de mensen.”

Voor tuincentra en doe-het-zelfzaken gelden dezelfde maatregelen als supermarkten. Winkels moeten een veilige afstand garanderen, er mogen maar een bepaald aantal klanten tegelijk binnen in een zaak en de karretjes moeten ontsmet worden. Ook op vlak van verplaatsingen gelden dezelfde regels. Naar een tuincentrum rijden dat bijvoorbeeld 30 kilometer verder ligt, is toegelaten. Je mag kiezen welk tuincentrum je bezoekt. Het hele land doorkruisen mag niet, maar er zijn geen precieze limieten. Wel mag er maar maximum één persoon de winkel binnen en je mag niet meer dan 30 minuten in de winkel blijven. 

Meest gelezen