Pas in september maar toch ook geen Vredefeesten in Sint-Niklaas: "Er is te veel onzekerheid"

Ook de jaarlijkse Vredefeesten in Sint-Niklaas zullen door de coronacrisis niet plaatsvinden dit jaar. De feesten vallen buiten de periode waarin massa-evenementen verboden zijn. Toch beslist de stad nu al om ze te annuleren. “Begin september is net na de aangekondigde periode, dat geeft teveel onzekerheid om nog verder te gaan met de organisatie van het evenement”, zegt burgemeester Lieven De Handschutter (N-VA).

De Vredefeesten zouden plaatsvinden op 4, 5 en 6 september 2020 en tijdens dat feesten zouden zo’n zestigtal heteluchtballonnen de lucht in gaan. Maar omdat het nog niet zeker is dat de feesten zullen mogen doorgaan, worden de feesten nu al afgelast.

Het zekere voor het onzekere

“Het verbod op grote evenementen loopt nu tot 31 augustus, de Vredefeesten vallen net buiten die periode maar het is helemaal niet zeker of evenementen begin september wel mogen doorgaan”, zegt burgemeester Lieven De Handschutter. “Zonder zekerheid dat het echt mag doorgaan, gelasten we het liever af.” En dus worden de Vredefeesten 2020 geschrapt.

De feesten bestaan al onafgebroken sinds 1948 en elk jaar komen er zo’n 100.000 bezoekers gespreid over drie dagen. “Bij zo'n evenement is het ook onmogelijk om de nodige afstand te bewaren dus nemen we geen risico’s. Dat is geen leuke beslissing, maar we nemen ze toch.” 

(Lees verder onder de foto)

Geen heteluchtballonnen

Tijdens de Vredefeesten gaan normaal ook een zestigtal heteluchtballonnen de lucht in maar ook dat zal niet het geval zijn dit jaar. “Die luchtballonnen komen van over heel de wereld er zijn veel internationale  ballonvaarders uit Azië, Mexico of Noord-Amerika. Zij zouden er waarschijnlijk sowieso niet bij zijn dit jaar, dus dat zou ook jammer geweest zijn.”

Maar Sint-Niklaas wuift de Vredefeesten nog niet helemaal weg. “We zullen kijken of er een kleinschalig alternatief kan georganiseerd worden. Als dat mag natuurlijk en als dat veilig kan”, zegt De Handschutter.

Nicolas Maeterlinck
kasto80

Meest gelezen