Videospeler inladen...

Econoom Gert Peersman: "De onzekerheid veroorzaakt heel veel indirecte economische schade"

De onzekerheid over de coronacrisis veroorzaakt heel wat indirecte economische schade. Dat zegt econoom Gert Peersman in "Terzake".  Om daaraan te verhelpen moet de overheid zeer transparant zijn en een vooruitzicht op de toekomst geven.

"Er is de lockdown met de directe economische schade, maar indirect hebben we ook heel veel schade door de onzekerheid", stelt Peersman. "Gezinnen wachten af en consumeren niet, bedrijven wachten af en investeren niet, een bankier geeft geen krediet omdat de uitkomst te onzeker is".

Om dat tegen te gaan zijn twee zaken belangrijk, zegt Peersman. "Je moet als beleid heel transparant zijn en je mag geen salami-communicatie doen." Daarmee bedoelt hij het stap per stap aankondigen van nu gebeurt er dat en dan wachten we weer af. "Dan heb je geen vooruitzicht naar de toekomst en heerst de onzekerheid."

"Als bankier wil ik weten welke sectoren er eerst open gaan, wat gaat de volgend stap zijn, wat zijn de criteria die de commissies gebruiken om beslissingen te nemen, welke modellen gebruiken zij. Dat is wat je moet weten, zelfs als je onzeker bent, om een beslissing te kunnen nemen", zegt Peersman. 

Belastingen of snoeien?

De economische schade zal groot zijn,maar Peersman en een collega van de KU Leuven willen het misverstand uit de wereld helpen dat we de belastingen gaan moeten verhogen of moeten besparen om dat allemaal terug te betalen. "Dat is niet nodig. We moeten nu vooral onze economie zo goed mogelijk herstel-klaar maken. Zien dat er zo weinig mogelijk faillissementen zijn en zo veel mogelijk werknemers die nadien terug aan de slag kunnen."

"Dat mag wel wat kosten en dat moet niet noodzakelijk leiden tot meer belastingen of besparingen. Dat zou zelfs supercontraproductief zijn als je dat doet na een recessie. Om dat te betalen hebben we bovendien het geluk dat we vandaag als overheid kunnen lenen aan een rente van 0,6 procent over 20 jaar. Op korte termijn heb je dan wel een groot gat in de begroting. Je moet er allen voor zorgen dat dat tijdelijke maatregelen zijn, die niet structureel worden", zegt Peersman. 

Bekijk hieronder het hele gesprek met Peersman in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen