foto: Stad Hoogstraten

Poëzie in de straten van Hoogstraten om inwoners een hart onder de riem te steken

Hoogstraten heeft aan de stadsdichter gevraagd om een gedicht te schrijven. "In deze verwarrende coronatijden is het des te belangrijker om mensen wat schoonheid en troost te bieden". Het gedicht hangt verspreid over de hele stad, op plekken waar anders de affiches voor de zomerfestivals zouden hangen.

In deze verwarrende coronatijden wordt veel van de mensen gevraagd. Daarom willen we de Hoogstratenaars wat schoonheid bieden. "Ook in deze crisis hebben we nood aan schoonheid, een klein momentje om te verpozen bij een mooi kunstwerk, een goed lied of een inspirerend gedicht”, zegt schepen van Cultuur Arnold Wittenberg.

De stadsdichter van Hoogstraten, Michiel Van Opstal, heeft daarom een gedicht geschreven dat verwijst naar de huidige coronacrisis en de impact daarvan op ons dagelijkse leven:  ‘Nu de grenzen tastbaar zijn’.  Het gedicht verwijst ook naar de containers in de straten aan de grensovergangen met Nederland. Het wordt verspreid over de hele stad, op plaatsen waar normaal de affiches voor de zomerevenementen zouden hangen, maar die zijn nu toch afgeschaft.

Een strofe van het gedicht is ook afgedrukt op kaartjes, die worden uitgedeeld mét een plant aan bewoners van sociale woningen. Op dat kaartje staan ook telefoonnummers waar mensen met vragen terecht kunnen.

nu de grenzen tastbaar zijn
en containers ons tonen
tot hier en niet verder
nu de muren van ons huis
langzaam oprukken
tot je het strijdveld
van de winkel betreedt
weet, je bent niet alleen
wanneer de echo van een applaus
jouw paleis bereikt
omstreeks acht uur
en hoewel een aanraking
tussen jou en ik onbereikbaar is
zijn we nog nooit zo dicht
bij elkaar geweest


Op zes plaatsen, verspreid over de verschillende deelgemeenten van Hoogstraten, zijn ook poëtische wegwijzers aangebracht, voor wandelaars en fietsers om te ontdekken. De borden zullen er een jaar hangen.

Meest gelezen