pol de wilde

Provincie Oost-Vlaanderen meet stilte tijdens coronacrisis: “Willen weten hoeveel lawaai de mens maakt”

Provincie Oost-Vlaanderen voert een grootschalig geluidsonderzoek uit in de Moervaartvallei. Op 30 plaatsen worden metingen gedaan: tijdens en ook na de coronacrisis. Als de resultaten goed zijn, dan kan de vallei officieel erkend worden als stiltegebied. 

In Oost-Vlaanderen is er op dit moment nog maar 1 officieel stiltegebied: Dender-Mark, bij Ninove. Het provinciebestuur wil daar graag verandering in brengen en denkt aan de Moervaartvallei als geschikte 2e gebied. Ook Lokeren, Moerbeke, Sint-Niklaas en Stekene – de gemeenten waar de vallei zich over uitstrekt – zijn enthousiast. Een groot geluidsonderzoek tijdens en na de coronacrisis kan helpen om de erkenning helemaal rond te krijgen. 

Wat is een stiltegebied?

Een stiltegebied is geen plaats waar je helemaal niets hoort. Het is vooral de bedoeling dat er bijna uitsluitend natuurlijke omgevingsgeluiden te horen zijn. De provincie zegt het zo: In een stiltegebied is zo weinig mogelijk storend geluid aanwezig. Dat zijn geluiden afkomstig van (sluip)verkeer, lijnvliegtuigen op grote hoogte, sportvliegtuigen, helikopters, treinen, quads, werktuigen van bewoners uit het gebied zoals doe-het-zelfapparatuur, grasmaaiers… 

De nulmeting

De coronacrisis zorgt ervoor dat heel wat menselijk lawaai wegvalt (auto’s, machines, vliegtuigen…). Het is daarom een uitgelezen moment om dit onderzoek nu op te starten. “Veel mensen verwachten dat het in de Moervaartvallei nu stiller zal zijn dan anders door de coronacrisis. Dat is natuurlijk helemaal niet zo want geluiden komen ook uit de natuur zelf. Op dit moment, in de lente, maken dieren volop lawaai. ’t Is bijvoorbeeld broedseizoen dus de vogels zingen vaak”, zegt Liesbeth De Vetter van het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek. 

Het is nu niet stiller, we horen net méér natuurlijke geluiden

Liesbeth De Vetter

“Menselijke geluiden verstoren de natuurlijke geluiden vaak. Door de coronacrisis kunnen we nu meten hoe de situatie zou zijn zonder menselijke aanwezigheid. De resultaten na de crisis gaan ons dan veel vertellen over bijvoorbeeld de invloed van het vlieg- en wegverkeer op de natuurlijke geluidenstroom.” 

Mensen zullen het verschil kunnen horen

“We maken ook audio-opnames voor later. We willen de mensen echt laten horen hoe de Moervaartvallei klinkt zonder veel menselijke geluiden. We kunnen dat uitdrukken in decibels maar dat zegt eigenlijk heel weinig. Het is veel specialer om het verschil ook echt te horen”, zegt De Vetter nog. 

Wereldwijd coronaonderzoek

Overal ter wereld voeren onderzoekers intussen geluidsmetingen uit. “Ons onderzoek heeft de bedoeling om de vallei te kunnen laten erkennen als stiltegebied maar we gaan onze resultaten natuurlijk ook internationaal delen”, vertelt De Vetter. Door de coronacrisis gebeuren er op talrijke plaatsen nu metingen. “Ze kunnen ons heel veel bijleren.” 

kasto80

Meest gelezen