Radio 2

Truiens reisbureau De Blauwe Vogel ziet topjaar in rook opgaan: "Reis naar Finland wel nu al populair"

Reisbureau De Blauwe Vogel in Sint-Truiden kan, net zoals veel andere bedrijven, 2020 bestempelen als een rampjaar. Maar het bedrijf kijkt alweer vooruit. De boekingen naar Finland stromen wel binnen. "Klagen brengt ons nergens", zegt zaakvoerder Trudo Carlier in "Start je dag" op Radio 2 Limburg. 

Het is moeilijk te voorspellen waar en of we de komende maanden op reis zullen kunnen gaan. Dat zorgt bij reisbureaus voor de nodige kopzorgen. "Dit stond niet in mijn droomscenario voor 2020", zegt Trudo Carlier, zaakvoerder van De Blauwe Vogel in Sint-Truiden. "We mogen al blij zijn als we deze zomer naar de kust kunnen, want zelfs een reisje naar Nieuwpoort kan nu niet." 

We mogen al blij zijn als we in de zomermaanden naar de kust kunnen

Trudo Carlier, De Blauwe Vogel

2020 had een topjaar kunnen worden, zegt Carlier. "Had je het me in september 2019 gevraagd, dan had ik gezegd dat dit jaar ons beste jaar ooit zou worden. Zo zie je maar, voetjes op de grond. Het is een rampjaar, maar dat is natuurlijk voor alle sectoren het geval." Ondanks het "mega-rampjaar" klinkt Carlier toch erg positief. "We hebben onze klik al gemaakt, klagen helpt ons niet vooruit." 

Belgen buitenhouden

Van het rustig aan te doen is in ieder geval geen sprake. 22 medewerkers staan in contact met de klanten en daarvan komen er dagelijks 350 bij. "Het is erg veel werk en we ontwikkelen een achterstand." Carlier probeert nu de klanten hun reis te verschuiven naar exact één jaar later. De meeste klanten gaan daarmee akkoord zegt hij. "Ze zijn daarmee op hun gemak."

Het heeft geen zin om een reis naar bijvoorbeeld september te verschuiven volgens Carlier. "Dan kunnen we misschien nog niet reizen. Veel landen zouden Belgen wel eens kunnen weigeren omdat ons land zo'n hoog sterftecijfer heeft. We staan in de top 3 van landen wereldwijd. Ze gaan in andere landen niet vragen hoe wij tellen. Ze gaan ons gewoon willen buitenhouden." 

Finland boven

Dat de coronacrisis nog niet achter de rug is, houdt mensen niet tegen om toch al te dromen over hun volgende reis. Vooral Finland blijkt al erg populair. "Daar komen al heel vlot boekingen voor binnen", zegt Carlier enthousiast. "Finland heeft natuurlijk heel weinig coronagevallen. Het is daar dan ook dunbevolkt. Je merkt daar wel aan dat mensen heel snel terug op reis willen." 

Niemand zit nu te wachten om met 300 man op een vliegtuig te stappen
Trudo Carlier, De Blauwe Vogel

Carlier verwacht ten slotte dat er nog wel even een rem op het toerisme zal zitten. Er is volgens hem één ding dat alles versneld kan normaliseren. "Niemand zit te wachten om nu met 300 man in een kleine ruimte als een bus of een vliegtuig te gaan zitten. De sector is wel al bezig met bijvoorbeeld testen voor mensen het vliegtuig opstappen. Zo weten ze binnen tien minuten al of ze besmet zijn. "Maar Ik ben ervan overtuigd dat het toerisme pas echt weer een vlucht vooruit kan nemen zodra er een vaccin of een medicijn op de markt komt." 

Radio 2

Meest gelezen