Coronapatiënt besmet in België gemiddeld minder dan één persoon: "Zorgt dat epidemie krimpt" 

Iemand die besmet is met het coronavirus zorgt in België gemiddeld voor minder dan één nieuwe besmetting. Dat zegt het wetenschappelijk instituut Sciensano. De zogenoemde "reproductiegraad" is in ons land namelijk gezakt van ongeveer 2,5 naar 0,8. "Heel belangrijk, want als dat cijfer kleiner is dan 1, krimpt de epidemie." 

De "R-waarde" of de "reproductiegraad". U heeft er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar het is wel een belangrijke maatstaf om te meten waar we staan in de corona-epidemie. 

De R-waarde toont hoeveel nieuwe mensen besmet raken door iemand die al besmet is met het coronavirus. Normaal bedraagt dat cijfer bij corona tussen de 2 en 3: een besmette persoon zorgt gemiddeld voor 2 tot 3 nieuwe besmettingen (zie tekening hieronder), waardoor de epidemie exponentieel stijgt. Dat wil zeggen dat het aantal besmettingen steeds sneller toeneemt. 

Duitsland

Vanmorgen maakte het Robert Koch Institut in Duitsland (vergelijkbaar met Sciensano bij ons) al bekend dat de R-waarde bij hen is gezakt tot 0,7. Dat wil zeggen dat een coronapatiënt gemiddeld minder dan één nieuwe persoon "aansteekt". 

Ook bij ons zou dat nu het geval zijn. “Door de maatregelen die wij genomen hebben is de R-waarde gezakt tot 0,8: gemiddeld genomen besmet elke besmette persoon ofwel 1 nieuwe persoon, of minder dan 1, of niemand”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Soms kan dat ook eens meer zijn, maar gemiddeld is dat 0,8. En dat is heel belangrijk, want dat betekent dat de epidemie krimpt”, klinkt het. 

Door de maatregelen die wij genomen hebben is de R-waarde gezakt tot 0,8: gemiddeld genomen besmet elke besmette persoon ofwel 1 nieuwe persoon, of minder dan 1, of niemand

Steven van Gucht, viroloog

Als een besmette persoon gemiddeld voor minder dan één nieuwe besmetting zorgt, vertraagt de verspreiding van het virus. Een beetje vergelijkbaar met een trechter die steeds nauwer wordt. 

De R-waarde wordt berekend door drie parameters: hoe besmettelijk is het virus, hoeveel contact is er tussen besmette personen en niet-besmette personen, en hoe lang blijft iemand besmettelijk.

Omdat er in Duitsland veel meer wordt getest, kan er een betere inschatting worden gemaakt van het contact tussen besmette personen en niet-besmette personen. Daardoor is de berekening van hun R-waarde vermoedelijk nauwkeuriger. 

Bekijk hier de uitleg van viroloog Steven Van Gucht over de "reproductiegraad": 

Videospeler inladen...

De "R" zegt niet alles

De grootte van de R-waarde zegt ons niet hoe veel mensen uiteindelijk besmet zullen raken met corona. Een vergelijking: de R-waarde bij de griep is veel lager (1,3) dan bij de luchtwegziekte SARS (tussen 2 en 5). Toch raken er jaarlijks veel meer mensen besmet met de griep, deels omdat er zulke strenge maatregelen worden genomen tegen SARS. 

Het is dus los van de R-waarde belangrijk om op langere termijn te kijken hoeveel procent van de bevolking besmet zal raken met het coronavirus. Dat kan bijvoorbeeld met bloedtesten.

Pas dan zullen we ook conclusies kunnen trekken over de "immuniteitsgraad" bij de bevolking. Hoeveel mensen antilichamen aanmaken waardoor je niet ziek wordt, is belangrijk om een volgende uitbraak van corona te vermijden. 

Meest gelezen