Nieuw portret van Margrethe voor haar 80e.
Fotograaf: Morten Abrahamsen

Jarige royals op zondag: tante Daisy viert heerlijk in nachtjapon en tante Anne spelt de jonkies subtiel de les

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. We focussen ons deze week op één jarige en één "bijna" jarige: koningin Margrethe viert in haar typische no-nonsensestijl en de Britse prinses Anne blikt eigenzinnig terug én vooruit. De Zweedse prinses Sofia is als vrijwilliger aan de slag in een ziekenhuis en de Britse prinses Beatrice is niet langer bezig met haar huwelijk. 

"Hurra" (hoera) voor Margrethe

Ze is 80 jaar geworden. Er stonden grootste festiviteiten met andere Europese royals op het programma, maar daar stak corona een stokje voor. Toch werd het allesbehalve een feest in mineur. De Deense koningin Margrethe werd 's ochtends toegejuicht in haar nachtjapon door de paleismedewerkers, de Denen zelf zongen hun koningin toe vanuit hun tuin of vanop hun balkon en haar collega's feliciteerden haar videogewijs.

Margrethe (roepnaam Daisy) is niet alleen geliefd in eigen land, maar ook bij andere royals. De woorden no-nonsense en eigenzinnig typeren haar volledig. Die stijl paste ze ook toe op haar verjaardag afgelopen donderdag. Naar goede Deense traditie wordt de koningin wakker gemaakt met gezang. Dit jaar kon er zich geen menigte vormen aan het paleis dus deden de hofmedewerkers een inspanning. De koningin stond op en werd vanop het gelijkvloers toegejuicht door haar personeel. Op foto's is de koningin ongeschminkt te zien, met witte haarband en in nachtjapon met bloemetjes.  

(lees voort onder de foto's, bron: Det danske kongehus)

Meer dan 190.000 Denen hadden zich ook op Facebook aangemeld om op de middag te zingen vanuit hun kot voor Margrethe. De Deense televisie zond de verjaardagsgroeten rechtstreeks uit. De koningin nestelde zich op de sofa in kasteel Fredensborg - waar ze in quarantaine zit - om alles op de buis te volgen. "Fantastisch", reageerde ze.

's Avonds sprak Margrethe de bevolking toe en liet weten dat ze zich deze verjaardag zou herinneren als "een van de meest memorabele". Ze benadrukte nogmaals om door te zetten in de coronacrisis. "We kunnen terugkeren naar een Denemarken dat waarschijnlijk zal veranderen, maar toch ons Denemarken blijft".   

Un très bon anniversaire

koning Filip

Ook andere Europese staatshoofden vergaten Margrethe niet en maakten vanop afstand een felicitatievideo. Het was de Nederlandse koning Willem-Alexander die het rondje gelukwensen aan "tante Daisy" in het Engels startte én afsloot met een natje en welgemeende "schol". Margrethe is zijn doopmeter.

In onderstaande video ziet u onze koning Filip niet, maar u hoort hem wél "très bon anniversaire" zeggen. En wees gerust: Daisy verstaat perfect Frans. Ze vond ooit de liefde - prins Henrik - in Frankrijk en heeft er al 41 jaar een zomers buitenverblijf of zeg maar wijnkasteel: Château de Cayx. 

Videospeler inladen...

In aanloop naar haar verjaardag werden nieuwe portretten van Margrethe genomen en vrijgegeven. Hieronder ziet u bijvoorbeeld de koningin met haar twee troonopvolgers-in-keurig-maatpak: zoon kroonprins Frederik (51) en kleinzoon prins Christian (14). De foto's werden vorige herfst en winter genomen door Morten Abrahamsen. Van "te pompeus" tot "de trots die ze uitstralen", de meningen over de portretten blijken verdeeld. 

Drie generaties op een rij.
Margrethe met een van haar teckels in de achtertuin van Fredensborg.
CPS DK

Prinses Anne met de voetjes op de grond

De Britse prinses Anne mag in augustus 70 kaarsjes uitblazen. De enige dochter van de Queen gaf daarom uitzonderlijk een interview aan het blad Vanity Fair.  Met als prikkelende titel "royal rebel" en een foto van Anne in haar jongere, populaire jaren op de cover.

Anne houdt zich graag op de achtergrond, maar verzet bergen werk als royal in opdracht van haar moeder. Ze voerde vorig jaar 506 officiële verplichtingen uit en is betrokken bij ruim 300 liefdadigheids- of militaire instellingen. De Princess Royal staat bekend om haar uitgesproken kledingstijl, gortdroge humor, bijzondere koelbloedigheid en... haar verafgoding van paarden. Of om het met de weinig omfloerste woorden van haar vader (prins Philip) te zeggen: "Als het geen scheten laat of hooi eet, is Anne niet geïnteresseerd".

In Vanity Fair spreekt Anne over haar (privé)leven en werk. Ze blijkt nog niet toe aan haar pensioen zolang de goede doelen haar "relevant" vinden. Voor de jonge garde in haar familie - ze is de tante van prinsen Harry en William - heeft ze volgend advies: "Ik denk dat de jongere generatie niet altijd goed snapt hoe wij het hebben aangepakt. Ze gaan vandaag steeds vaker op zoek naar nieuwe manieren voor filantropie, terwijl ik hen zou aanraden om niet te gaan proberen het wiel te heruitvinden. We hebben het geprobeerd, sommige dingen hebben niet gewerkt. En dan keer je beter terug naar de basis."

Probeer het wiel niet heruit te vinden. Been there, done that

prinses Anne

Anne toont begrip voor neefje Harry en zijn vrouw Meghan Markle om afstand te doen van hun koninklijke titel. "Het was wellicht makkelijker voor hen. Titels hebben nadelen", legt de prinses uit. Anne heeft er bewust voor gekozen om haar kinderen zonder titel te laten opgroeien. Die kregen ze normaal bij hun geboorte van de Queen. Peter noch Zara zijn prins of prinses.

Prinses Anne en haar moeder, de Queen.
2018 Mark Cuthbert

Aan de slag in het ziekenhuis

De Zweedse prinses Sofia heeft samen met tientallen anderen een driedaagse zorgcursus gevolgd en is begonnen als ondersteunend medewerker in het Sophia Ziekenhuis van Stockholm. 

"In de crisis waarin we ons bevinden wil Sofia een bijdrage leveren aan de beroepsbevolking in de gezondheidszorg", zegt paleiswoordvoerster Margareta Thorgren.

Sofia is erevoorzitter van de universiteit verbonden aan het privéziekenhuis en wilde de handen uit de mouwen steken. De vrouw van prins Carl Philip zal het personeel van een zorgafdeling ontlasten en ondersteunen.

Een van haar taken wordt poetsen en het uit bed tillen en verplaatsen van patiënten. De prinses zal voor alle duidelijkheid geen medische ingrepen uitvoeren. "De kans om te helpen in moeilijke tijden loont buitengewoon", moedigt Sofia aan op Instagram.

Prinses Sofia (midden) volgde een spoedcursus.
SPA | Swedish Press Agency

"Met bruiloft helemaal niet bezig"

De kogel is door de kerk: het huwelijk van de Britse prinses Beatrice wordt uitgesteld. Corona is de spelbreker. Beatrice zou op 29 mei in de kapel van St. James's Palace haar jawoord geven aan de Italiaanse vastgoedmagnaat Edoardo Mapelli Mozzi.

"Er zijn geen plannen om een andere locatie te kiezen of een groter huwelijksfeest te plannen. Ze zijn helemaal niet meer met hun huwelijk bezig, er spelen nu veel grotere zaken. Pas al de tijd rijp is, zullen er nieuwe plannen gemaakt worden”, bevestigt een woordvoerder van de twee aan People Magazine. Door corona hadden Beatrice en haar verloofde al enkele aanpassingen doorgevoerd. De geplande receptie in de tuinen van Buckingham Palace werd in maart alvast afgeblazen.

Het koppel (foto) kiest voor een "bescheiden" aanpak, weg van de pers en het grote publiek, door het seksschandaal waarin Beatrices vader prins Andrew verwikkeld zit. Maar een bruiloft in héél intieme kring zit er dus ook niet in.

2019 David M. Benett

Meest gelezen