Stad Deinze voorziet zélf mondmaskers voor inwoners: “Willen onze inwoners beschermen, koste wat kost”

De stad Deinze zal zelf zo’n 20.000 mondmaskers kopen en verdelen over de gezinnen in Deinze. Elk gezin krijgt één masker om zichzelf en anderen te beschermen tijdens de coronacrisis. Deinze is een van de eerste steden in Vlaanderen die op eigen houtje mondmaskers geeft aan de inwoners. Het textielbedrijf Liebaert zal de mondmaskers maken. “Het is een fikse investering, maar de gezondheid van onze burgers gaat voor”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V).

De regering raadt iedereen aan z’n eigen mondmasker te maken, maar in Deinze mag het er eentje minder zijn. Daar voorziet de stad binnenkort een mondmasker voor elk gezin.

Investering voor de burgers

“Mondmaskers zijn de volgende stap in de strijd tegen het coronavirus. Het is dan ook logisch dat we ook onze burgers willen beschermen”, legt burgemeester Jan Vermeulen uit. “Daarom willen we voor 15 mei aan elk gezin in Deinze minstens één mondmasker geven.”

Het aankopen en verspreiden van de mondmaskers is een serieuze investering voor de stad. “Het is inderdaad een fikse investering, maar een die we doen voor onze inwoners. Wij moeten zorgen dat het goed gaat met hen, dat we samen die strijd tegen Covid-19 winnen”, zegt burgemeester Vermeulen. “Het is ook niet zomaar een gadget maar een heel nuttig beschermingsmiddel. Zelfs na de coronacrisis kan zo’n mondmasker handig zijn als je bijvoorbeeld door een vervuilde omgeving moet fietsen.”

Lokale productie

De mondmaskers worden allemaal in Deinze geproduceerd. Textielbedrijf Liebaert maakt al een maand mondmaskers voor zorgverleners en zal dat nu ook doen voor de inwoners van Deinze. “We weten wat hun productiecapacitiet is maar we weten ook dat heel wat anderen geïnteresseerd zijn in de mondmaskers van Liebaert. Onze inwoners moeten als eersten de kans krijgen om zo’n mondmasker te krijgen”, zegt Vermeulen, “het is niet de bedoeling dat we eerst andere mensen zien op televisie met zo’n masker vanuit Deinze. En mensen moeten ook niet individueel naar dat bedrijf gaan, als stad kunnen we dat in handen nemen.”

Deinze zal ook zelf de levering in handen nemen. “Ofwel schakelen we de post in ofwel verdelen we ze via vrijwilligers.” Daarnaast zal de stad ook tonen hoe mensen zo’n mondmasker correct kunnen gebruiken. “We gaan onze inwoners leren hoe ze die mondmaskers moeten dragen, hoe moet je het opzetten en afzetten.”

Een mondmasker is geen gadget, het is een extra bescherming bovenop de andere maatregelen

Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V)

De stad Deinze wil via de mondmaskers alle inwoners van Deinze beschermen. “Een mondmasker dient om anderen te beschermen en ervoor te zorgen dat het virus zich niet verspreidt. Als je niet voldoende afstand kan houden, bijvoorbeeld op openbaar vervoer, draag dan zo’n mondmasker.” Burgemeester Vermeulen benadrukt dat het mondmasker de andere maatregelen niet vervangen: “Afstand houden, handen wassen en enkel essentiële verplaatsing doen, blijven de norm.”

Beste oplossing

De regering voorziet geen mondmaskers voor burgers en verplicht ook niet om ze te dragen. Deinze gelooft wel in de mondmaskers. “We zien in landen zoals Oostenrijk en Tsjechië, waar ze mondmaskers gebruiken, dat de cijfers beter zijn. Je moet kijken naar die succesverhalen.”

Zolang er geen vaccin is, vertrouwt burgemeester Vermeulen op de mondmaskers. “We moeten iets doen om iedereen te beschermen zolang er geen vaccin is. Het zal ons helpen om opnieuw te functioneren. Als mijn kapper en ik bijvoorbeeld een mondmasker dragen, dan beschermen we elkaar terwijl mijn haar toch geknipt kan worden.”

kasto80

Meest gelezen