Goossaert

Systeem dat botsingen met heftrucks voorkomt, helpt nu om veilige afstand te bewaren op de werkvloer

Het Gentse bedrijf Goossaert heeft een bestaand antibots­systeem voor heftrucks omgevormd zodat het door werkgevers gebruikt kan worden om een veilige afstand tussen personeelsleden te garanderen. “Iedereen draagt een soort horloge, en als iemand te dichtbij komt, krijg je een signaal.” 

De Nationale Veiligheidsraad laat bedrijven toe opnieuw op te starten als ze de veiligheidsvoorschriften in acht nemen. Eén belangrijke regel is dat de veilige afstand tussen werknemers zo goed mogelijk gegarandeerd moet worden. Dat betekent dat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar moet houden. Dat is echter niet op elke werkvloer makkelijk toe te passen. Het bedrijf Goossaert uit Gentbrugge, bij Gent, heeft daarom een systeem ontwikkeld dat daarbij kan helpen. 

Van heftrucks naar mensen

“We gebruiken al een hele tijd een systeem bij bedrijven met heftrucks. Zij krijgen een soort zender en de mensen die er werken ook. Als de heftruck te dichtbij komt, gaat er een alarmpje af. Zo weet de werknemer dat hij moet opletten. Dat systeem hebben we nu aangepast zodat het ook tussen mensen onderling werkt. Iedereen draagt een soort horloge. Zodra iemand dichterbij komt dan 1,5 meter, trilt het om aan te geven dat er gevaar is”, legt Wim Soetaert van Goossaert uit.  

Op vraag van de bedrijven

Het idee komt niet enkel van Goossaert zelf. “Eigenlijk zijn het onze klanten die de kat de bel hebben aangebonden. Zo zijn we ermee begonnen. Het systeem staat nu zo goed als op punt, vanaf volgende week is het helemaal af” 

Scanners om te zien of iemand ziek is

Goossaert heeft ook al andere toepassingen ontwikkeld om de coronacrisis mee te helpen bestrijden. Enkele bedrijven gebruiken al een koortsscanner die op 1 meter afstand de temperatuur kan opnemen, op amper 2 seconden tijd. Zo kan snel gespot worden of iemand ziek is of niet. “De combinatie van beide systemen kan echt helpen om de coronaverspreiding op de werkvloer tot een minimum te beperken.” 

kasto80

Meest gelezen