Patiënten blijven weg bij de tandarts: "Corona gebruiken als excuus om niet te gaan"

Wie tandpijn heeft, moet naar de tandarts gaan, ook in coronatijden, zo luidt de boodschap van de Vlaamse Beroepsvereniging voor Tandartsen. Toch krijgen tandartsen tegenwoordig opvallend weinig patiënten over de vloer. "Op vijf weken tijd heb ik welgeteld elf telefoontjes gekregen", getuigt tandarts An Huygh uit Keerbergen.

"We krijgen opvallend weinig telefoons van mensen met tandproblemen", vertelt tandarts An Huygh uit Keerbergen aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ik vermoed dat mensen die sowieso niet graag naar de tandarts gaan nu het coronavirus als argument gebruiken  om niet te gaan, maar er zijn ook mensen die denken dat tandartsen hen niet kunnen of willen helpen."

Nochtans kunnen patiënten nog altijd bij tandartsen terecht. "Wij blijven werken, wij zijn telefonisch bereikbaar. Oordelen we op basis van dat gesprek dat een patiënt hulp nodig heeft, dan maken we een afspraak. Al is dat wel onder strikte voorwaarden", aldus An. Zo moeten tandartsen de nodige beschermingsmaatregelen nemen. "Als tandarts ben je altijd in contact met bacteriën en virussen, onze leefwereld is een milieu dat krioelt van bacteriën. Wij hebben dus sowieso standaardbeschermingsmateriaal in onze praktrijk. Maar nu zijn we verplicht om faceshields te dragen, chirurgische kledij en hoogwaardige mondmaskers. Dat hebben wij niet standaard en hebben wij ook niet gekregen van de overheidsdienst voor Volksgezondheid. We kunnen dus überhaupt niet bijzonder veel patiënten zien omwille van het beperkte beschermingsmateriaal."

Knutselen

Hoe lossen de tandartsen dat tekort aan beschermingsmateriaal dan op? "Wij, tandartsen, zijn knutselaars", vertelt An. "Veel collega's en ik zijn zelf aan de slag gegaan en hebben een masker of faceshield geknutseld. Zo kunnen we wel even voort."

Hoe rustig het nu is in de tandartspraktijk van tandarts An, zo druk verwacht ze dat het na de opheffing van de maatregelen wordt. "Ik hoop dat mensen beseffen dat we niet alle patiënten op één week tijd zullen kunnen zien. Bovendien zullen we het aantal patiënten in het begin nog laag houden, omdat we niet willen dat ineens 7 mensen in een wachtzaal te samen zitten."

Jaarlijkse tandartscontrole

Om een optimale terugbetaling van je tandartskosten te krijgen, moet je ieder jaar op controle. Maar wat als je dit jaar niet meer aan de beurt kan komen? "Het zal moeilijk zijn voor tandartsen om dat te realiseren", denkt An. "Ik hoop dat het RIZIV (dat de terugbetalingen regelt, nvdr.) die regel dit jaar niet dwingend maakt, want hier kan niemand iets aan doen."

Meest gelezen