Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Bosbranden rond Tsjernobyl opgelaaid, wind stuurt rookpluimen over hoofdstad Kiev

De bosbranden in de buurt van de kerncentrale van Tsjernobyl, in Oekraïne, zijn weer opgelaaid. Met gevolgen voor de hoofdstad Kiev: door een noordwestelijke wind is de luchtkwaliteit er extreem slecht. De stralingsniveaus rond de Tsjernobyl-zone zouden echter nog steeds onder de normen blijven, zegt de Oekraïense overheid.

De bosbranden rond de zone van Tsjernobyl woeden al sinds begin deze maand. Begin deze week leken ze steeds verder op te rukken naar het terrein van de kerncentrale zelf. Zo bleek dat ook het Rode Bos in brand stond. Dat is een van de meest radioactief vervuilde plaatsen ter wereld. Het vuur naderde ook de gebouwen van de kerncentrale zelf.

Dinsdag meldde de Oekraïense overheid echter dat de bosbranden grotendeels onder controle waren. Er zou geen vuur meer zijn, alleen nog smeulende bosgrond. Het regenweer heeft de honderden brandweerlui een handje geholpen. De autoriteiten lieten ook weten dat er wel een lichte verhoging van het radioactieve cesium 137 is vastgesteld, maar dat de stralingsniveaus onder de normen bleven.

Nu blijkt echter dat de branden op drie plaatsen weer opgelaaid zijn door de harde wind. En die wind - een noordwestenwind - stuurt de rookpluimen ook over de hoofdstad Kiev, zo'n 150 kilometer verderop naar het zuidoosten. De luchtkwaliteit is er naar verluidt extreem slecht. Een dikke laag rook hangt over de stad. De autoriteiten in de hoofdstad raden de bevolking aan om ramen en deuren dicht te houden en in huis te blijven.

De opgelaaide branden zouden volgens de overheid geen gevaar vormen voor de kerncentrale zelf of andere kritische infrastructuur. 

Sinds 15 april zendt Canvas zowel "Chernobyl" als "In de ban van Tsjernobyl" uit. De beroemde fictiereeks van HBO en een docureeks van VRT NWS-journalist Jan Balliauw. Beide programma's kunt u ook via VRT NU bekijken.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen