Videospeler inladen...

Gouverneurs opnieuw aan zet in exitstrategie van Trump, Björn Soenens: "Een verpletterende verantwoordelijkheid"

De Amerikaanse president Trump wil een eind maken aan de lockdown van de Verenigde Staten en de economie weer opstarten. Hij stelt een plan in drie fases voor, verspreid over de komende maanden. Maar op een einddatum pint Trump zich nog niet vast. "Het zijn de gouverneurs van de verschillende staten die dit nu moeten beslissen en dat is een verpletterende verantwoordelijkheid", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens.

President Trump wil, naar eigen zeggen, een nieuw front in de oorlog tegen het coronavirus openen, namelijk het heropstarten van de Amerikaanse economie. Want een langere lockdown, zegt de president, zal leiden tot onherstelbare schade, in de vorm van drugs- en drankmisbruik, hartziektes en andere fysieke en mentale problemen.

Drie fases

Daarom stelt hij een stappenplan voor dat drie fases behelst die telkens enkele weken zouden duren. In de eerste fase gaan restaurants, sportstadions en kerken weer open, zij het onder de strenge voorwaarde dat de sociale afstand gerespecteerd wordt. Het verbod op niet-essentiële verplaatsingen blijft evenwel van kracht.

"Maar in die eerste fase blijven de scholen en crèches nog altijd dicht", zegt correspondent Björn Soenens. Pas als het aantal coronabesmettingen onder fase één niet opnieuw toeneemt, treedt fase twee in voege, waarin de scholen weer open gaan en het verbod op niet-essentiële verplaatsingen wordt opgeheven.

"Maar in die tweede fase mogen er nog altijd geen bijeenkomsten van meer dan 50 mensen gehouden worden", merkt correspondent Soenens op. "Dat betekent dat sportevenementen vaak zonder publiek, of met minder publiek zullen moeten doorgaan. 

Beluister hier de duiding die correspondent Björn Soenens vanochtend gaf in "De ochtend" op Radio 1 en lees eronder verder:

Chris Kleponis/CNP/AdMedia

Eindfase

Staten die in fase twee nog altijd een daling van het aantal besmettingen hebben, kunnen uiteindelijk overgaan tot fase drie. Daarin wordt de economie min of meer weer in een ietwat normale toestand gebracht. 

In die derde fase worden daarom "publieke interacties" weer mogelijk: op bouwplaatsen en andere werkplekken wordt het aantal werknemers niet langer begrensd, en is bezoek in ziekenhuizen en rusthuizen weer toegelaten. Kwetsbare personen zal evenwel nog steeds worden aangeraden om drukbevolkte plaatsen te vermijden.

Gouverneurs sturen

Opvallend: nadat Trump eerder deze week had gezegd dat hij als president de baas is en zou bepalen wanneer alles zou gebeuren, legt hij nu de verantwoordelijkheid bij de gouverneurs van de verschillende Amerikaanse staten.

"Donald Trump dekt zich eigenlijk een beetje in en wil er geen datum op plakken. Hij laat het aan die gouverneurs over", merkt correspondent Soenens op. "Nu zegt hij “you call the shots”. Het zijn de gouverneurs die het moeten beslissen en dat is een verpletterende verantwoordelijkheid."

De gouverneur van de staat New York maakte al bekend dat, wat hem betreft, de lockdown van kracht blijft tot zeker 15 mei. New York is het epicentrum van de uitbraak in de Verenigde Staten. Die hebben tot op vandaag 678.711 besmettingen geteld, en 34.641 doden.

Bekijk hier fragmenten uit de persmededeling van de Amerikaanse president: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen