Videospeler inladen...

Alleen doe-het-zelfzaken met algemeen assortiment en tuincentra mogen open

Met een ministerieel besluit heeft de regering meer duidelijkheid gegeven over welke winkels juist vandaag opnieuw open mogen. De Nationale Veiligheidsraad had woensdag beslist dat doe-het-zelfzaken en tuincentra weer open mogen, maar er heerste veel onduidelijkheid over welke winkels het juist gaat. Onder meer de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) en UNIZO hadden daarom meer duidelijkheid gevraagd. 

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de provinciegouverneurs samen met de burgemeesters en de korpschefs zouden bepalen welke winkels vandaag al dan niet mogen opengaan. Maar dat creëerde onzekerheid, waar nu een einde aan komt. 

De doe-het-zelfzaken die open mogen moeten een algemeen assortiment hebben en hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen. Speciaalzaken vallen dus uit de boot. De tuincentra en boomkwekerijen die weer openen, moeten hoofdzakelijk planten of bomen verkopen. Bloemenwinkels vallen hier niet onder. Tenslotte mogen ook groothandels weer open, maar enkel voor professionelen. 

De zaken die weer mogen openen, moeten wel dezelfde voorwaarden garanderen als de supermarkten. Ze moeten garanderen dat de klanten een afstand van 1,5 meter kunnen respecteren. Concreet mag er maximum 1 klant per 10 vierkante meter binnen voor maximum een half uur.  In de mate van het mogelijke moet er ook individueel gewinkeld worden. 

Bekijk hier de uitleg van Bart Cortoos bij het ministerieel besluit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen