Regionaal Landschap Brabantse Kouters

Zwaluwverhuis op luchthaven Zaventem: "Vogels en vliegtuigen gaan niet samen"

Een zwaluwkolonie op de luchthaven van Zaventem moet noodgedwongen verhuizen. Omdat de vogels in de motoren van de vliegtuigen kunnen terechtkomen, vroeg Brussels Airport Company om de nesten te verplaatsen. Tachtig nieuwe kunstnesten pronken sinds deze week aan de muur van de sportzaal van gemeentelijke basisschool Tilia in Melsbroek, even verderop. 

De huiszwaluwen zijn net terug uit Afrika na een tocht van duizenden kilometers. Twee kolonies van telkens zestig tot tachtig zwaluwen woonden tot voor kort op de luchthaven van Zaventem. Maar vogels en vliegtuigen zijn geen goede combinatie, de vogels kunnen namelijk terechtkomen in de motoren van de vliegtuigen. Voor de veiligheid van de zwaluwen en het luchtverkeer is het beter dat ze verhuizen naar een veilige plek iets verderop.

Samen met de gemeente Steenokkerzeel, de gemeente Zaventem, Regionaal Landschap Brabantse Kouters, De Kille Meutel Vogelvrienden, Pro Natura en Natuurpunt MaViSt werd gezocht naar een geschikte locatie. Die werd gevonden aan de muur van de sportzaal van de gemeentelijke basisschool Tilia in Melsbroek. Om de zwaluwen niet te desoriënteren, moeten de nieuwe nesten op zeer korte afstand van de huidige nesten geplaatst worden.

Geen eenvoudige verhuizing, want zwaluwen zijn honkvast

De verhuis van zo’n huiszwaluwkolonie is niet eenvoudig. Zwaluwen zijn honkvast, de vraag is of ze de weg naar de nieuwe nesten gaan vinden. “Zwaluwen zijn honkvast, ze keren altijd terug naar de plek waar ze geboren zijn”, zegt Lies Heirman van Regionaal Landschap Brabantse Kouters. “Ze zullen hoe dan ook teruggaan naar de plek op de luchthaven waar hun nest hing. Ze gaan dat natuurlijk niet meer vinden want alle nesten zijn intussen verwijderd. Dan gaan ze hopelijk in de omgeving beginnen zoeken naar een geschikte plek. We gaan wel geluiden afspelen aan de nieuwe kunstnesten die zijn opgehangen. Zo hopen we dat ze die vinden en zich daar gaan nesten.”

 

Meest gelezen