Videospeler inladen...

Britse veteraan wandelt bijna 25 miljoen euro bij elkaar en krijgt felicitaties van prins William

De 99-jarige Brit Tom Moore heeft met zijn wandelactie bijna 25 miljoen euro ingezameld voor de strijd tegen het coronavirus. Nooit eerder zamelde een individu zoveel geld in voor het goede doel in Groot-Brittannië. Inmiddels klinkt de roep steeds luider om Moore te laten ridderen door de koningin. Ook prins William en zijn vrouw Kate hebben geld gestort.

Kapitein Tom Moore diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in India, Birma (nu Myanmar) en op het Indonesische eiland Sumatra. Eind deze maand wordt hij 100 jaar, maar hij blijft zich in de strijd werpen.

Moore wou na een geslaagde medische ingreep geld doneren aan het ziekenhuis dat hem had verzorgd. De oorlogsveteraan vatte het plan op om elke dag met zijn looprek 10 keer rond zijn tuin te wandelen en dat 10 dagen lang, goed voor 2,7 kilometer. Wie wou, kon hem sponsoren. Maar niet veel later besloot hij de actie te verbreden. Hij wou alle Britse artsen en verpleegkundigen steunen in hun strijd tegen het coronavirus. 

Aanvankelijk was het de bedoeling van Moore om 1.000 pond in te zamelen, maar de teller stond vanochtend bijna op 21,5 miljoen pond, omgerekend bijna 25 miljoen euro.

Tom Moore en zijn ondertussen wereldbekende looprek.
AFP or licensors

Afgelopen donderdag legde Moore zijn laatste rondjes af. Toen had hij 15,5 miljoen pond opgehaald, dat is omgerekend bijna 18 miljoen euro. "Dit is een absoluut fantastische som geld", reageerde hij toen. Maar de mensen blijven geld storten. Moore heeft laten weten dat hij zal blijven wandelen. 

Op minder dan twee weken tijd hebben meer dan een miljoen mensen geld gestort. Meer dan een half miljoen mensen hebben in een petitie gevraagd om Moore tot ridder te slaan. De Britse premier Boris Johnson heeft al laten weten dat hij aan het bekijken is hoe hij de "heroïsche inspanningen" van Tom Moore kan erkennen. 

Hulpverleners zijn ontroerd door de steun die ze krijgen van Tom Moore.
AFP or licensors

Dat de hype nog lang niet gaan liggen is, bewijst de gloednieuwe single die Tom Moore de afgelopen dagen opnam met de Britse zanger en acteur Michael Ball. Met hun versie van "You'll never walk alone" willen ze nog meer geld ophalen voor de Britse ziekenhuizen. De single is nog geen dag gelanceerd of hij staat al op één in de lijst van meest gedownloade songs op iTunes. Je kunt hem hier beluisteren en download. Op 30 april wordt Moore 100 jaar. "Het zou fantastisch zijn, mocht hij dan op nummer één staan in de Britse hitlijsten", zegt Ball. Maar wellicht zal dit al sneller het geval zijn.

Felicitaties van prins William en prinses Kate

Ook prins William en zijn vrouw Kate hebben geld gestort. "Het is ongelofelijk", reageerde prins William. "Het is schitterend dat iedereen door zijn verhaal en zijn doorzettingsvermogen geïnspireerd wordt. Hij is een eenmansgeldinzamelmachine voor het goede doel en God weet wat het eindtotaal zal zijn. Maar goed van hem en ik hoop dat het blijft gaan."

Moore reageerde verrast: "Het is absoluut verbazingwekkend dat mijn superprins zoiets kan zeggen."

(Bekijk de boodschap van prins William en de reactie van Moore in onderstaande tweet)

Videospeler inladen...

Bekijk hier de video die we begin deze week maakten over de actie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen