AFP or licensors

Liveblog - Meer dan 100.000 doden door het coronavirus in Europa, 290 nieuwe overlijdens in ons land

Er zijn in Europa al minstens 100.000 mensen bezweken aan COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de afgelopen 24 uur zijn er weer 290 overlijdens gemeld als gevolg van het coronavirus in ons land. De druk op de ziekenhuizen en intensieve zorg daalt wel gestaag. Jongeren blijken veel vaker last te hebben van depressieve gevoelen door de coronacrisis. Herbekijk hier de updates over het coronavirus.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Al minstens 100.000 doden in Europa door het coronavirus"

In Europa zijn al zeker 100.000 mensen bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft het Franse persagentschap AFP berekend op basis van officiële cijfers. Europa is zo het zwaarst getroffen continent, goed voor tweederde van alle sterfgevallen gelieerd aan het coronavirus. Wereldwijd zijn al zeker 157.000 doden gevallen door het virus. Dat cijfer ligt in werkelijkheid wellicht nog veel hoger.

De meeste doden vielen in Italië (23.227), gevolgd door Spanje (20.043) en Frankrijk (18.681). Ons land staat op een zesde plaats met 5.453 doden, net voor Iran. Let wel: landen houden op verschillende manieren de cijfers bij. Zo telt ons land ook vermoedelijke coronaslachtoffers in de woonzorgcentra mee. De meeste landen doen dat niet.

290 nieuwe overlijdens, maar minder mensen in het ziekenhuis

Om 11 uur zijn op de persconferentie van de federale overheid de nieuwe coronacijfers voor ons land bekendgemaakt:

  • Opnieuw 290 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in ons land. Van die groep zijn 192 mensen gestorven in de woonzorgcentra en 93 in de ziekenhuizen. 
  • Het totale aantal overlijdens staat daarmee op 5.453. Iets meer dan de helft van de overlijdens is gerapporteerd in de woonzorgcentra.
  • Er zijn 1.045 nieuwe bevestigde besmettingen. Alles samen hebben nu zeker 37.183 mensen het virus opgelopen in ons land.
  • Er liggen 5.069 coronapatiënten in het ziekenhuis, 92 minder dan gisteren. De voorbije 24 uur waren er 303 nieuwe opnames
  • Alles samen liggen er nu 1.119 patiënten op intensieve zorg, 21 minder dan gisteren. 809 moeten worden beademd, 37 minder dan dan gisteren.
  • Sinds 15 maart zijn er nu al 8.348 coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. In de voorbije 24 uur mochten 387 mensen het ziekenhuis verlaten.

Vroege isolatie is cruciaal van zodra je je ziek voelt

Verder blijkt uit een enquête van Sciensano dat de meeste mensen - "maar niet iedereen" - zich goed aan de regels houden om het coronavirus in te dijken. Wel worden de aanbevelingen voor doktersconsultaties goed opgevolgd, zegt viroloog Steven Van Gucht: "Het merendeel - 70 procent - gebeurt telefonisch, 5 procent verloopt via huisbezoek, 4 procent van de mensen gaat naar een triagepost."

Opmerkelijk is dat slechts 19 procent van de respondenten aangeeft dat ze zichzelf, na verdachte symptomen te hebben opgemerkt, thuis al preventief hebben geïsoleerd. "Dat is heel belangrijk, want in het begin ben je het meest besmettelijk. Vroege isolatie is dus cruciaal van zodra je je ziek voelt."

Lees er hier meer over:

Herbekijk hier de dagelijkse cijferupdate van de overheid:

Uitbaters van feestzalen en traiteurs vragen de overheid duidelijkheid

De uitbaters van feestzalen en traiteurs vragen dat de overheid veel duidelijker is over de coronamaatregelen. Massabijeenkomsten zijn verboden tot eind augustus, maar horen feesten daar ook bij?

Videospeler inladen...

Oostenrijk wil grenzen openen voor toeristen komende zomer

Oostenrijk is van plan om deze zomer de grenzen open te stellen voor toeristen uit landen waar de coronaviruspandemie onder controle is. Dat meldt de minister van Toerisme Elisabeth Koestinger aan Die Presse.

Koestinger verwijst naar toeristen uit Duitsland. "De vrijheid om te reizen blijft de komende maanden beperkt, maar als landen als Duitsland de situatie goed beheren, is er een reële mogelijkheid van bilaterale overeenkomsten over reizen naar Oostenrijk."

Eind april wil de regering een plan voorstellen voor de geleidelijke heropening van restaurant en hotels.

Kruikengooiers in Corfu: "Moge het coronavirus tot stof en as weerkeren"

Het is een jaarlijkse paastraditie op het Griekse eiland Corfu. Bewoners gooien vanop hun balkon aarden kruiken op straat, grote en kleine. Het schouwspel lokt telkens weer een massa volk. Maar dat was vandaag anders. De bewoners gooiden hun kruiken stuk, maar door de coronacrisis bleven de straten leeg. Enkele bewoners schreven een duidelijke boodschap op hun kruik: “Moge het coronavirus tot stof en as weerkeren”.

Videospeler inladen...

Meest gelezen