Videospeler inladen...

Meer dan 4.500 skiërs dienen een klacht in tegen Tirol: "De overheid heeft niet snel genoeg gehandeld"

Al meer dan 4.500 mensen hebben zich aangesloten bij een aanklacht tegen de overheid van Tirol. Aan het begin van de coronacrisis in Europa heeft die niet snel genoeg gewaarschuwd voor het besmettingsgevaar, klinkt het. Daardoor zouden veel skiërs besmet geraakt zijn, en zouden ze het virus mee naar huis gebracht hebben.

Een Oostenrijkse consumentenorganisatie leidt het initiatief. Al op 24 maart diende die klacht in bij het openbaar ministerie in Innsbruck. Daarna sloten nog veel meer wintersporters uit 40 verschillende landen zich bij de klacht aan. In totaal zijn het er nu 4.542, de meesten zijn Duitsers. Onder hen zijn ook 109 Belgen.

De consumentenorganisatie verwijt de overheid in Tirol dat ze niet snel genoeg gewaarschuwd heeft voor besmettingsgevaar van het coronavirus. Bovendien zouden ze ook niet snel genoeg de getroffen gebieden hebben afgesloten. "Daarom is Tirol, en in het bijzonder Ischgl een hotspot geworden voor de verspreiding van het coronavirus in heel Europa", staat er in de aanklacht.

What happens in Ischgl...

Ischgl is een bekend skioord in Tirol, waar ook elk jaar veel Belgen naartoe trekken. Op 9 maart werd daar de eerste coronabesmetting vastgesteld. De persoon in kwestie was een barman uit een populaire après-skibar. Pas twee dagen nadat de man positief testte op het virus, moest de après-skibar gesloten worden, zegt de eigenaar.

Het is bekend dat door contact met de barman minstens vijftien andere mensen besmet raakten. Op 12 maart beëindigde de Oostenrijkse deelstaat Tirol het skiseizoen. Nog een aantal dagen later werden alle hotels gesloten, alle skiërs moesten vertrekken.

Maar dat was dus niet snel genoeg, volgens Peter Kolba, de voorzitter van consumentenorganisatie VSV. Volgens hem wist de overheid wel dat ze sneller moesten handelen. Voor het verhaal met de besmette barman begon, werd het coronavirus al vastgesteld bij een medewerker in een hotel in Innsbruck. 

Dat hotel werd meteen gesloten. In de meer toeristische skigebieden werd er echter niets ondernomen uit economische overwegingen. Daardoor raakten veel mensen besmet en namen daarna ook het virus mee naar huis, klinkt het bij de aanklagers.

De burgemeester van Ischgl maakt zich sterk dat de overheid niet meer informatie had dan de wintersporters en lokale bevolking. Hij zei ook dat het welzijn van de reizigers, hotelmedewerkers en de lokale bevolking steeds voorop heeft gestaan.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen