Videospeler inladen...

Herbekijk: De grootse coronabenefiet "One world: together at home", met ook een optreden van Angèle

Afgelopen nacht heeft "One world: together at home" plaatsgevonden, een unieke benefietshow in de strijd tegen het coronavirus. Op initiatief van de Amerikaanse superster Lady Gaga hebben de grote namen uit de muziekwereld hun schouders onder een benefiet gestoken, dat wereldwijd te volgen was via televisie en het internet. Aan het evenement zat een dubbel Belgisch tintje: zangeres Angèle trad op in de onlineshow die gestreamd werd en federaal minister Alexander De Croo deelde in de show een videoboodschap. Vanavond kan u op Eén ook kijken naar een twee uur durende televisiespecial.

Herbekijk hier "One world, together at home". Het optreden van Angèle begint op de tijdscode 05.10.05 (lees onder de video verder voor meer informatie):

Een virtueel benefietconcert op die schaal, zowel op televisie als online, is een wereldprimeur. "One world: together at home" is vannacht Belgische tijd online en via sociale media gestreamd en er wordt later ook een televisiespecial van twee uur uitgezonden. 

De benefiet is een initiatief van de Wereldgezondheidsorgani­satie (WHO) en "Global Citizen", het actieplatform dat tegen 2030 de armoede de wereld uit wil helpen. Zangeres Lady Gaga is het uithangbord van de actie en de drijvende kracht achter de muzikale affiche.

De bedoeling was om geld in te zamelen voor medisch personeel dat wereldwijd van nabij geconfronteerd wordt met het coronavirus. Een deel van de bijdragen zal ook gaan naar de ontwikkeling van een vaccin. Lady Gaga hoopte naast giften van kijkers op de steun van bekende gezichten en grote bedrijven. En uiteraard deed de zangeres zelf ook een duit in het zakje.

Bekijk hieronder het kippenvelmoment wanneer Lady Gaga optreedt samen met Céline Dion, Andrea Bocelli en de Chinese pianist Lang Lang (lees voort onder video):

In totaal leverde het concert bijna 128 miljoen dollar op (zo'n 118 miljoen euro). 55 miljoen dollar zal naar het Covid-19 Fonds van de WHO gaan, en  bijna 73 miljoen naar lokale en regionale organisaties die hulp bieden in de strijd tegen het coronavirus.

Geen gewoon concert

De speciale benefiet was een mix van muziekoptredens via streaming, en getuigenissen van zorgpersoneel en medische experts. De Amerikaanse talkshowpresentatoren Jimmy Kimmel, Jimmy Fallon en Stephen Colbert leidden alles in goede banen. Bekende gezichten als talkshowpresentatrices Oprah Winfrey en Ellen DeGeneres, voetballer David Beckham en zijn vrouw Victoria, en acteurs Matthew McConaughey en Idris Elba speelden ook een rol in de uitzending.

De muzikale affiche, die de Amerikaanse zangeres Lady Gaga mee heeft samengesteld, oogt indrukwekkend. Naast jong talent als Billie Eilish, doen een pak gevestigde waarden uit diverse muziekgenres mee: Céline Dion, Chris Martin (Coldplay), Pharrell Williams, Andrea Bocelli, The Rolling Stones, Paul McCartney, Alicia Keys en sir Elton John, die in 1985 ook optrad tijdens "Live Aid", de grote benefietactie van zanger Bob Geldof om geld in te zamelen voor de hongersnood in Ethiopië.

Bekijk hier "You can't always get what you want" van de Rolling Stones en lees voort onder de video:

Tussen al die grote namen op de affiche pronkt ook één Belgische artiest: popfenomeen Angèle, die ook buiten onze landsgrenzen steeds bekender raakt. Uiteraard is ze enorm vereerd dat ze gevraagd is om haar muzikale steentje bij te dragen. Voor alle duidelijkheid: Angèle zal niet te zien zijn in de televisiespecial van twee uur. Haar optreden zit in de online show, die 6 uur duurt en live gestreamd is via verschillende kanalen. 

"Ik kan het amper geloven, dat ik tussen zulke grote namen sta. De Franse artieste Christine and the Queens, die ik enorm bewonder, heb ik meteen een berichtje gestuurd, in een golf van blijdschap", vertelt ze.

"In deze moeilijke tijden is het cruciaal om een boodschap van eenheid uit te dragen. Dit evenement is een mooi symbool, en belangrijk voor al het zorgpersoneel, en voor ons allemaal zolang we de veiligheidsmaatregelen gelden. En dankzij het internet kunnen we veilig van thuis uit muziek maken, en toch zo'n boodschap de wereld in sturen. Muziek brengt mensen samen. Ik stel me als artiest graag ten dienste van zo'n initiatief", aldus Angèle. "Zo'n concert herinnert ons eraan dat het écht belangrijk is om "in ons kot" te blijven, ook al is dat een boodschap die we dagelijks horen, en nog een tijdje zullen horen." 

Dankzij het internet kunnen we veilig thuis muziek maken, en zo een boodschap van eenheid delen. Muziek brengt mensen samen.

Zangeres Angèle

Angèle bedankt expliciet iedereen die in de zorgsector werkt, en z'n uiterste best doet in de strijd tegen het coronavirus. "Ik leef ook enorm mee met de getroffen families. Ik kan me bijna niet voorstellen hoe het voelt om in zo'n cruciale situatie je geliefden niet te mogen bijstaan. We moeten positief blijven en moed houden. En net als iedereen hoop ik dat deze vreemde periode zo snel mogelijk eindigt. Zodat we elkaar weer vrijuit kunnen knuffelen."

En Alexander De Croo?

De tweede Belg die opduikt in de benefietshow, is vice-premier Alexander De Croo (Open VLD), minister van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking. In een videoboodschap vertelt hij dat België een internationaal initiatief steunt, om de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus te versnellen. De Croo toont zich op Twitter bijzonder fier op die bijdrage.

De liberale vicepremier is op dat vlak niet aan zijn debuut toe. Als minister van Ontwikkelingssamenwerking gaf hij in 2018 op een grote benefiet rond vrouwenrechten in Zuid-Afrika een speech. Geen videoboodschap toen, wel een opvallende passage op het podium, dat De Croo toen deelde met onder andere Coldplay en Shakira. Organisator van dat evenement was ook net als bij de grote coronabenefiet "Global Citizen". (zie onderstaande video)

Waar en wanneer is "One world: together at home" te zien?

De twee uur durende televisiespecial wordt zondagavond vanaf 21.55 uur integraal uitgezonden op Eén. Via MTV. De online show, die zes uur zal duren en waarin Angèle optreedt, kunt u onder meer herbekijken via YouTube. Meer info vind je op de website van het evenement of via de accounts van "Global citizen" op sociale media.

Bekijk hier de integrale videoboodschap van zangeres Angèle over "One world: together at home":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen