"Summer of '69" niet meer favoriete nummer uit de jaren 80 van de Radio 2-luisteraar, ABBA neemt de fakkel over 

"The winner takes it all" van ABBA is het favoriete nummer uit de jaren 80 van de luisteraars van Radio 2. Het publiek kon een hele week stemmen op hun lievelingsklassiekers uit dat decennium, met als resultaat de "Top 80 van de jaren 80" op Radio 2. De ABBA-klassieker uit 1980 stoot verrassend een klassieker uit allerlei eindejaarslijstjes van de troon: "Summer of '69" van Bryan Adams. Een opvallende samenwerking tussen David Bowie en Queen vervolledigt de top 3, die door de Radio 2-luisteraars volledig door elkaar is geschud.

De muziek uit de jaren 80 stond deze week centraal bij Radio 2. Tot vrijdagavond konden luisteraars hun drie favoriete nummers kiezen, voor een plek in de "Top 80 van de jaren 80". Die werd vandaag op Radio 2 gepresenteerd door Siska Schoeters en Peter Verhulst.

Verrassing aan de top van de lijst, want ABBA stoot met "The winner takes it all" überklassieker "Summer of '69' van Bryan Adams van de troon. Het ABBA-nummer uit 1980 gaat over het einde van een relatie. Het lied had oorspronkelijk een andere titel, "The story of my life", maar kwam toch uit onder de iconische zin die door zangeres Agnetha Fältskog wordt gezongen in het refrein. Groepsleden Björn Ulvaeus en Benny Andersson hebben het lied geschreven, en hoewel het lijkt te gaan over de scheiding van Ulvaeus en Fältskog in 1979, wordt dat door beiden met klem ontkend. In de ABBA-film "Mamma mia!" zingt actrice Meryl Streep een bijzondere versie van het nummer, die je hier kan bekijken.

Beluister hieronder "The winner takes it all":

"Summer of 69" van Bryan Adams uit 1984 strandt op de tweede plek. De top drie wordt vervolledigd door een nummer dat in de vorige jaren 80-lijst pas op plaats 29 stond: "Under pressure", van Queen en David Bowie uit 1981.

In de lijst zit behoorlijk wat beweging: de luisteraars van Radio 2 stemden maar liefst 30 nieuwe nummers in de top 80. 11 van die nummers zijn Nederlandstalig, met "De roos" van Ann Christy als hoogst genoteerde lied op plaats 15. Met 4 noteringen is Dire Straits de populairste artiest. Bruce Springsteen haalt met 2 van zijn nummers de top 10. Meer info over de "Top 80 van de jaren 80" vind je op de website van Radio 2.

Dit zijn de 10 populairste nummers uit de jaren 80 volgens de Radio 2-luisteraars:

  1. ABBA - The winner takes it all
  2. Bryan Adams - Summer of '69
  3. David Bowie & Queen - Under pressure
  4. Bruce Springsteen - The river
  5. Dire Straits - Brothers in arms
  6. Golden Earring - When the lady smiles
  7. Toto - Africa
  8. Bruce Springsteen - Dancing in the dark
  9. A-ha - Take on me
  10. Europe - The final countdown

Meest gelezen