Maar 1 op de 5 met coronasymptomen isoleert zich voor ze huisarts contacteren: "Net dan meest besmettelijk"

Maar 1 op de 5 mensen met coronasymptomen isoleert zich thuis voor ze een huisarts contacteren. Dat blijkt uit een online enquête van het wetenschappelijk instituut Sciensano. Viroloog Steven Van Gucht benadrukt waarom net die vroege isolatie belangrijk is: “Dan wordt het meeste virus geproduceerd en is de kans het grootst dat men andere mensen besmet.” 

De online enquête werd afgenomen bij 44.000 deelnemers tussen 2 en 9 april, dus ongeveer na 3 weken in “lockdown”. De resultaten zijn niet volledig representatief, zo waarschuwt Sciensano. De mensen die antwoordden hebben het financieel iets breder dan gemiddeld. 

Door de grootte van enquête, zijn er toch enkele interessante conclusies te trekken. Zo nam 11 procent van de deelnemers contact op met een huisarts. De meeste mensen (70 procent) deed dat via de telefoon. Dat wordt zo door de virologen aangeraden om besmettingsgevaar in de wachtkamer te vermijden. 

Maar 1 op 14 wordt getest

We weten nu ook hoe veel van die mensen effectief worden getest. Maar 1 op 14 of 7 procent van de mensen die een huisarts contacteert omtrent corona, wordt getest. Van die mensen blijkt achteraf 40 procent besmet. De andere groep, die niet wordt getest, krijgt toch vaak het label “vermoedelijke infectie” mee. Dat is in bijna 1 op de 2 gevallen (45 procent) zo. 

"Ga vroeg in isolatie"

Maar wat de wetenschappers van Sciensano nog het meest willen benadrukken, is ons gedrag wanneer we de huisarts bezoeken. Maar 1 op de 5 mensen die symptomen heeft (19 procent) en een huisarts contacteert, beslist om op voorhand in thuisisolatie te gaan. Dat wil zeggen dat je niet meer buiten komt, en eigenlijk ook apart slaapt en eet. 

Nochtans vragen de virologen om dat eigenlijk in alle gevallen te doen. “Dat is een zeer belangrijke handeling”, legt Steven Van Gucht uit. “Mensen zijn meestal meest besmettelijk bij het prille begin van de symptomen. Dan wordt het meeste virus geproduceerd en is de kans het grootst dat men andere mensen gaat besmetten.” 

Mensen zijn meestal meest besmettelijk bij het prille begin van de symptomen

Steven van Gucht, viroloog

“Het is belangrijk dat men, zodra men zich ziek voelt, thuis gaat isoleren en dan de arts contacteert, liefst via telefoon”, klinkt het. “Die vroege isolatie is cruciaal om de verdere verspreiding van het virus te stoppen.” 

Bekijk hier de uitleg uit "Het journaal" over de dagelijkse coronacijfers en waarom het belangrijk is om je vroeger thuis te isoleren als je symptomen hebt: 

Videospeler inladen...

Hier kan je ook de volledige persconferentie van Sciensano herbekijken: 

Meest gelezen