Betogers in North Carolina, 15 april 2020.
AFP or licensors

Amerikaanse president Donald Trump steunt protesten tegen coronamaatregelen op Twitter

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een reeks Tweets protesten tegen quarantainemaatregelen in een aantal staten gesteund. Het gaat om drie staten met Democratische gouverneurs. Trump noemde de manifestanten ook "heel verantwoordelijk".

"Bevrijd Minnesota!" "Bevrijd Michigan!" "Bevrijd Virginia, en red het Tweede Amendement. Het ligt onder vuur!", dat zijn de drie Tweets die Donald Trump vrijdag de wereld in stuurde. Hij lijkt daarmee zijn steun te betuigen aan de manifestaties die daar de laatste week plaatsvonden.

Ontevreden inwoners van Minnesota, Michigan, Viriginia, maar ook Ohio, North Carolina, Utah en Kentucky hebben de voorbije week geprotesteerd tegen de quarantainemaatregelen in hun staten. Ze vinden dat het bestuur onredelijk is en de economische gevolgen van de maatregelen onderschat.

In Michigan is de Democratische gouverneur Gretchen Whitmer kop van jut. Eerder deze week blokkeerden duizenden manifestanten met hun auto's de wegen. Sommige betogers gingen voor het regeringsgebouw staan. Ze droegen vlaggen en ook wapens. 

Dat de betogers met hun acties de regels over thuisblijven en afstand houden niet naleven, vindt Trump naast de kwestie. "Dit zijn mensen die hun mening uitdrukken", zei hij op de dagelijke coronabriefing, "Ze lijken mij erg verantwoordelijke mensen, maar ze zijn een beetje hard aangepakt."

(Lees voort onder de foto's van de manifestanten in Michigan.)

AFP or licensors
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Trump herhaalde ook eerdere kritiek die hij had op Democratische gouverneurs. "Ik denk dat sommige elementen van wat ze gedaan hebben gewoon te streng zijn... Wat ze hebben gedaan in Virginia is gewoon ongelooflijk", zei hij.

Versoepeling in drie fases

Trump verwacht dat het coronavirus het leven zal kosten aan ongeveer 65.000 Amerikanen. In eerdere voorspellingen had hij het nog over 100.000 tot 240.000 sterfgevallen. “Maar elke dode is er één te veel”, zei Trump.

(Lees voort onder de video.)

Videospeler inladen...

Maar volgens de president zijn de Verenigde Staten de piek van het aantal nieuwe besmettingen wel al voorbij, en kunnen de maatregelen versoepeld worden.

Hij kondigde daarom een stappenplan aan met drie fases. Een eerste fase van versoepeling kan van start gaan als er gedurende twee weken een daling in het aantal nieuwe besmettingen is. Dan mogen kerken, fitnesscentra en bioscopen beperkt weer open. Bars en restaurants, scholen en crèches blijven dicht. Risicogroepen moeten ook nog steeds thuisblijven, en niet-essentiële reizen zijn verboden.

Als dan na twee weken het aantal besmettingen nog steeds daalt, kan fase twee van het stappenplan ingaan: de horeca mag weer beperkt werken, en ook scholen en crèches mogen dan hun deuren weer openen. Voor risicogroepen blijven dezelfde maatregelen gelden. Niet-essentiële reizen zullen dan ook weer mogen.

Een derde fase kan beginnen na alweer twee weken: bedrijven mogen dan zonder limieten op het aantal werknemers weer opengaan, de horeca krijgt ook meer vrijheid, en er mag weer bezoek komen in woonzorgcentra.

Een exacte datum op al deze versoepelingen wou Trump echter niet plakken. Hij legde de verantwoordelijkheid bij de gouverneurs. Eerder zei Trump zelf nog dat hij meer macht had dan de gouverneurs. Maar donderdag legde hij de beslissingsmacht dan toch bij hen, omdat de situatie niet in elke staat dezelfde is. "Elke staat is verschillend. Ze zijn allemaal mooi en we houden van ze allemaal, maar ze zijn erg verschillend", aldus de president.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen