Radio 2

Zware brand in Lochristi legt loods takelbedrijf grotendeels in de as

Een zware brand heeft afgelopen nacht het loodsencomplex van industrieel verhuisbedrijf De Groote in Beervelde grotendeels verwoest. Volgens de eerste berekeningen is ruim 4.000 vierkante meter loods volledig uitgebrand. Mogelijk was onweer de boosdoener.

Iets na middernacht ontstond de brand aan de achterkant van een loodsencomplex van de NV De Groote. Dat bedrijf is al tientallen jaren gespecialiseerd in grote takelwerken, uitzonderlijk transport, industriële verhuizingen en kraan - en machineverhuur. “De eigenaar meldde dat een tiental wrakken, die achter de loodsen stonden, vuur hadden gevat”, zegt brandweerluitenant Dirk Declercq. “Toen we aankwamen waren de vlammen al overgeslagen op de loods en sloegen de vlammen al door het dak.”

Ongelijke strijd

Meteen werden extra brandweerlui opgeroepen ter ondersteuning, maar het  bleek een ongelijke strijd. “Al snel hadden we ingezien dat we de brand moeilijk konden bestrijden, we besloten om het vuur af te snijden om te voorkomen dat ook de rest van de loodsen in brand zouden vliegen.  Op die manier konden we ongeveer de helft van het complex redden.” 

Loods vernield en materiële schade huurders

De brandweer kon niet verhinderen dat ongeveer 4.000 vierkante meter loods helemaal uitbrandde. Ook de rest van het complex liep water - en rookschade op. De grote kranen en takelwagens bleven gespaard. De Groote verhuurt een deel van de loodsen aan externe bedrijven. Daar stonden vooral wagens, heftrucks en ander materiaal gestockeerd. De schade is groot. 

Brand door onweer?

De oorzaak van de brand is voorlopig niet bekend. Rond middernacht trok een kort, maar zeer pittig onweer over Oost-Vlaanderen. De eigenaar vermoedt dat een bliksem is ingeslagen op een van de wrakken.  Er werd nog tot deze ochtend nageblust. 

Meest gelezen