Foto: Stad Leuven

Leuvenaars krijgen gratis bloemenzaadjes bij de bakker

Stad Leuven verdeelt de komende dagen bloemenzaadjes, die de provincie Vlaams-Brabant gratis ter beschikking stelt. “Andere jaren verspreiden we de zaadjes via de bibliotheek, de Kruidtuin en het stadskantoor. Omdat Leuvenaars dit jaar geen overbodige verplaatsingen mogen doen, verdelen we ze via deelnemende bakkers. Want bij de bakker moeten de meeste mensen toch zijn”, zegt schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera.

Met de bloemenzaadactie geven de provincie en stad Leuven de Leuvenaars de kans om actief bij te dragen aan een grotere bijenpopulatie. “Bijen zijn belangrijk voor de mens. Zonder bijen geen honing en geen voedingsgewassen. Bijen zorgen via de verspreiding van stuifmeel voor bloemen en andere gewassen in de stad. Willen we hen hier houden, dan moeten we zorgen dat ze voldoende bloemen in de stad vinden.  Door de zaadjes in eigen tuin te zaaien, helpen Leuvenaars dus de natuur een handje", zegt schepen Lalynn Wadera (sp.a). 

Iedereen moet toch bij de bakker zijn voor een brood

Lalynn Wadera, Leuvense schepen van Openbaar Groen (sp.a)

Normaal kunnen de Leuvenaars de zaadjes ophalen in het stadskantoor of de bibliotheek. Maar door het coronavirus kan dit niet meer. "We mogen ons enkel en alleen nog maar verplaatsen voor essentiële zaken. Toch kregen we heel veel vragen van Leuvenaars of er geen oplossing was en na wat zoeken zijn we terechtgekomen bij de bakkers. Iedereen moet daar toch zijn voor een brood, dus het was een ideale combinatie." 

Affiche

Deelnemende bakkers zijn te herkennen aan affiches die ophangen in de winkel. Om te voorkomen dat mensen allemaal met hun handen de zakjes aanraken, zal de bakker één zakje meegeven aan elke klant die daarom vraagt, zolang de voorraad strekt. 

Meest gelezen