Marnik Aerts

Liveblog - Minister De Crem: "Regels voor winkels zijn duidelijk, maar je moet die duidelijkheid willen aanvaarden"

Afgelopen weekend zijn de tuincentra en doe-het-zelfzaken opnieuw mogen opengaan. Over deze richtlijn is er volgens de sector onduidelijkheid, waardoor bepaalde winkels eerst hun deuren openden, om ze kort daarna weer te moeten sluiten. Maar volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zijn de regels hierover wel degelijk perfect duidelijk. Voor het eerst sinds 31 maart liggen er nu minder dan 5.000 coronapatiënten in het ziekenhuis, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de overheid. Volg hier al het nieuws over de coronacrisis.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers. Daaronder het belangrijkste nieuws dat we steeds bovenaan proberen te houden. Lees daaronder de laatste updates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister De Crem: "Huidige maatregelen zijn duidelijk, maar je moet die duidelijkheid willen aanvaarden"

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zijn de regels over welke winkels hun deuren weer mogen openen helemaal niet onduidelijk. Dat zegt hij in "Het journaal". "Het ministerieel besluit hierover is duidelijk: winkels met een algemeen assortiment klusmateriaal mogen open, winkels met een specifiek assortiment, zoals tegels of badkamermateriaal niet. Duidelijkheid hierover is er altijd geweest, en het heeft absoluut geen zin om hiertegen in te gaan. Mensen moeten die duidelijkheid willen aanvaarden. Er is dus geen onduidelijkheid in het beslissingsproces en ook niet in de communicatie daarover."

De Crem complimenteerde ook de doe-het-zelfzaken en tuincentra die dit weekend de deuren hebben geopend. "Hun aanpak was goed, want de voorspelde chaos is uitgebleven."

Wat er na 3 mei zal veranderen: daar wil De Crem zich nog niet over uitspreken. "Voorlopig zitten we in de federale fase, en is het belangrijk dat de algemene maatregelen over afstand houden worden opgevolgd. We hebben te maken met een virus dat wild om zich heen slaat. De Veiligheidsraad van komende vrijdag wordt belangrijk. Het expertencomité zal allerlei suggesties doen. We zullen daarna naar een nieuw soort normaal evolueren, al zal de social distancing ook dan belangrijk blijven."

Duidelijkheid is er altijd geweest. In deze federale fase blijft afstand houden belangrijk.
Pieter De Crem

Bekijk hier het gesprek met minister De Crem in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Aantal ziekenhuisopnames zakt onder de 5.000

De nieuwe coronacijfers voor ons land zijn gepubliceerd. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

  • Opnieuw 230 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus in ons land. Van die groep zijn 154 mensen gestorven in de woonzorgcentra en 76 in de ziekenhuizen. 
  • Het totale aantal overlijdens staat daarmee op 5.683. Iets meer dan de helft van de overlijdens is gerapporteerd in de woonzorgcentra.
  • Er zijn 1.313 nieuwe bevestigde besmettingen. Alles samen hebben nu zeker 38.496 mensen het virus opgelopen in ons land.
  • Er liggen nu 4.871 coronapatiënten in het ziekenhuis, 198 minder dan gisteren. Voor het eerst sinds 31 maart zakt dat cijfer onder de 5.000. De piek voor de ziekenhuizen lag op 6 april: toen telden die maar liefst 6.012 coronapatiënten. De voorbije 24 uur waren er 265 nieuwe opnames.
  • Alles samen liggen er nu 1.081 patiënten op intensieve zorg, 38 minder dan gisteren. 781 mensen moeten worden beademd, 28 minder dan dan gisteren. 40 mensen krijgen hulp van een hartlongmachine (ECMO).
  • Sinds 15 maart zijn er nu al 8.757 coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. In de voorbije 24 uur mochten 409 mensen het ziekenhuis verlaten.

Tsjechische president wil grenzen een jaar gesloten houden

De Tsjechische president Milos Zeman wil de Tsjechische grenzen zeker een jaar gesloten houden. Zo wil hij voorkomen dat er een nieuwe uitbraak van het coronavirus komt in zijn land.

Zeman heeft de Tsjechen opgeroepen "de schoonheid van eigen land" te bewonderen in de zomervakantie. "We willen hiermee voorkomen dat mensen naar landen gaan waar het virus nog niet onder controle is en op die manier voor een nieuwe uitbraak in Tsjechië zorgen."

Het plan stuit op veel kritiek van reisbureaus. Die willen dat Tsjechen in ieder geval naar Kroatië en Slovakije moeten kunnen reizen. Dat zijn twee populaire vakantiebestemmingen en er zijn nog maar weinig virusgevallen vastgesteld in beide landen.

Halverwege maart werden in Tsjechië strenge maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het longvirus tegen te gaan. Bijna niemand mag het land in of uit. Er zijn uitzonderingen gemaakt voor mensen die over de grens werken, vrachtwagenchauffeurs die goederen moeten leveren en noodgevallen.

In het land is bij 6.701 mensen het virus vastgesteld en zijn zeker 186 mensen aan het coronavirus overleden.

Tennis- en golfclubs vragen om weer open te gaan: "In onze sport wordt afstand gegarandeerd"

De tennis- en de golfclubs hopen dat ze binnenkort de deuren weer mogen openen. Hun leden beoefenen de sport in kwestie in openlucht, en houden voldoende afstand. Daarom leggen de clubs een plan op tafel, zodat hun leden ook in coronatijden binnenkort weer kunnen sporten.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Stadje nabij Rome in volledige "lockdown"

In Italië zijn er stilaan iets minder coronabesmettingen en overlijdens, maar de epidemi is er nog niet onder controle. In de buurt van Rome is het stadje Campagnano dit weekend in volledige lockdown gezet, nadat bleek dat de helft van de bewoners en het personeel van het lokale verzorgingstehuis besmet is. 

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Hard times", zingt Guy Swinnen vanuit zijn huiskamer

Verschillende artiesten hebben vandaag een huiskamerconcert gegeven, dat te volgen was via de Facebookpagina van Radio 2. Onder hen ook Guy Swinnen, die de Scabs-klassieker "Hard times" zong. Een toepasselijk nummer in deze tijden.

Prinses Eléonore belt met bewoners Antwerps woonzorgcentrum

Enkele bewoners van het woonzorgcentrum De Gulden Lelie in Antwerpen hebben vanavond een koninklijk telefoontje gekregen om hen een hart onder de riem te steken. Ze kregen prinses Eléonore, de jongste dochter van koning Filip en koningin Mathilde, aan de lijn. De prinses vierde afgelopen donderdag haar 12e verjardag.

De senioren waren blij met de koninklijke aandacht. "Leuk om vast te stellen dat prinses Eléonore een 12-jarige dame is met hobby's, interesses en verwachtingen zoals alle kinderen van haar leeftijd", zei Francine Huybrechts, een van de bewoners, na afloop.

Belga

Frankrijk verplicht vanaf 11 mei "waarschijnlijk" mondmaskers op openbaar vervoer

Wie in Frankrijk het openbaar vervoer neemt, zal "waarschijnlijk" vanaf 11 mei verplicht zijn een mondmasker te dragen. Dit heeft premier Edouard Philippe gezegd. "Van zodra wij geleidelijk de lockdown zullen versoepelen, zullen onze medeburgers zich in configuraties bevinden waar (in het openbaar vervoer) de dichtheid uiteraard veel groter zal zijn. Wij moeten dus de "barrière-handelingen" en afstand houden onderzoeken die in werking zouden moeten treden", aldus Philippe.

Alle verplaatsingen van leerkrachten, die in het kader van "preteaching" oefenbundels of laptops rondbrengen, zijn essentiële verplaatsingen. Boetes hiervoor kunnen niet.

Ben Weyts (N-VA), minister van Onderwijs bij VTM Nieuws

Frankrijk versoepelt maatregelen voor rusthuizen en verzorgingsinstellingen

Vanaf maandag is er in Franse rusthuizen en verzorgingsinstellingen onder strikte regels weer bezoek toegelaten. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran gezegd op een persconferentie.

Er mogen niet meer dan twee familieleden tegelijk een bewoner van een rusthuis of een sociale verpleeginstelling (Ehpad) bezoeken. Lichamelijk contact is absoluut verboden, en het bezoek moet op vraag van de bewoner zijn. De directies zullen moeten oordelen wat kan en onder welke voorwaarden.

Sinds midden maart was er een volledig verbod op bezoek. Volgens minister Véran zit een gelijkaardige versoepeling aan te komen voor instellingen voor gehandicaptenzorg.

Alles wijst erop dat de curve van besmettingen in New York nu in dalende lijn gaat, maar we moeten voorzichtig blijven.

Gouverneur Andrew Cuomo

Er verblijven nog steeds Belgen in het buitenland, die met mondjesmaat gerepatrieerd worden

Politie patrouilleert op "bloesemroutes" in de fruitstreek

Elk jaar komen er normaal tienduizenden mensen naar de bloesems kijken in de fruitstreek rond Sint-Truiden. In coronatijden heeft de politie een oproep gedaan om niet massaal tussen de bloesems te komen fietsen. Agenten patrouilleren er met de fiets om te controleren of mensen zich wel aan de regels houden.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Brandweerman verlaat ziekenhuis met applaus

Elke dag komen er niet enkel covid19-patiënten bij. Elke dag mogen patiënten na hun behandeling het ziekenhuis weer verlaten. Een van de gelukkigen vandaag, is een brandweerman van het korps van Eeklo. Na een maand in het ziekenhuis werd hij bij zijn vertrek daar luid toegejuicht door zijn collega's. 

Videospeler inladen...

De ene winkel is de andere niet: welke zaak mag open en welke niet?

Er blijft onduidelijkheid over welke winkels de deuren mogen openen. En dat leidt af en toe tot absurde situatie. In West-Vlaanderen moesten in de loop van de dag alle multiwinkels dicht. Het gaat dan om winkels als Euroshop en Suprabazar, die naast een doe het zelf-afdeling ook andere spullen verkopen. In Oost-Vlaanderen waren winkels van dezelfde keten vandaag gewoon open. De uitbaters begrijpen er niets meer van.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Ook na 5 weken quarantaine blijven jullie creatief op sociale media

Op sociale media blijven er allerlei leuke filmpjes circuleren vanuit "uw kot". Het regent nog altijd coronaliedjes. Aan muzikale creativiteit geen gebrek.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

In Israël wordt er op corona getest in een kiosk

In Israel hebben ze een bijzondere manier ontwikkeld om mensen te testen op covid-19.  Mensen met symptomen kunnen terecht bij een speciale kiosk, waar een medisch personeelslid, de test kan uitvoeren. Besmettingsrisico? Onbestaande.

Videospeler inladen...

Pedagoog Pedro De Bruyckere: "Geen zekerheid dat scholen openen op 4 mei"

De paasvakantie zit erop, maar de scholen blijven morgen nog dicht, en het is niet zeker dat ze vanaf 4 mei opnieuw zullen opengaan. Dat heeft pedagoog Pedro De Bruyckere gezegd in "Het journaal".

"Voor iedereen is het belangrijk dat de scholen zo snel mogelijk weer opengaan, voor ouders, leerkrachten én kinderen. Deze situatie is voor niemand makkelijk, zeker niet voor ouders die van thuis uit werken, of gezinnen met één of geen computer. Maar we moeten de veiligheid van leerkrachten en leerlingen garanderen. We zien in andere landen dat de scholen daarom gefaseerd weer opengaan. Of dat in ons land op 4 mei kan, is niet zeker", aldus De Bruyckere. "Er liggen verschillende draaiboeken voor het onderwijs op tafel."

"Zolang er geen groen licht is op het vlak van veiligheid, gaan de scholen niet open", zo vat De Bruyckere samen. "Na veiligheid zijn nog 4 andere punten van belang. Op de 2e plaats het sociaal-emotioneel welbevinden van de kinderen. Deze periode is voor iedereen bijzonder, misschien zelfs traumatiserend. Zeker als kinderen iemand uit hun omgeving hebben verloren aan het coronavirus."

"Op de derde plaats komt het leerproces, met als absolute prioriteit dat alle leerlingen mee zijn. We mogen de lat niet te hoog leggen. Punt 4 draait om organisatie: het praktische aspect van het schoolgebeuren, en de communicatie met de ouders. En tenslotte het aspect van evaluatie: hoe organiseren we dat? Over het einde van het schooljaar is er al behoorlijk wat te doen. Summer schools invoeren, om de leerachterstand weg te werken, kan een piste zijn. Als scholen zich hiervoor baseren op het advies van de klassenraad, welke leerlingen hierbij gebaat zouden zijn.

Zolang er geen groen licht is op het vlak van veiligheid, gaan de scholen niet open.
Pedro De Bruyckere, pedagoog

Bekijk hier het studiogesprek uit "Het journaal" met pedagoog Pedro De Bruyckere:

Videospeler inladen...

Lees hier het volledige artikel hierover:

Turkije heeft nu hoogste aantal besmettingen buiten Europa en de VS

Turkije is vandaag China voorbijgestoken als land buiten Europa en de VS met het hoogste aantal besmettingen. Met 3.977 nieuwe gevallen komt het aantal besmettingen nu op 86.306. Daarmee staat Turkije nu op de zevende plaats op de “wereldranglijst”, na de VS, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De eerste coronapatiënt in Turkije werd geregistreerd op 10 maart. Sinds dan is het aantal besmettingen snel gestegen. Er zijn de laatste 24 uur in het land ook 127 mensen gestorven aan Covid-19, in totaal zijn er nu 2.017 doden.

Cijfers in Italië blijven stabiel

In Italië zijn de voorbije 24 uur 433 mensen gestorven aan het coronavirus. Dat is voor de zesde dag op rij een daling. Er zijn 3.047 nieuwe besmettingen geregistreerd, dat is ook minder dan de laatste twee dagen. Maar van een duidelijke daling in het aantal doden en besmettingen in Italië is nog geen sprake. De cijfers blijven al enkele weken zo goed als stabiel.

In Oostende houdt iedereen zich goed aan de maatregelen, volgens burgemeester Tommelein

Frans premier: “Aantal gehospitaliseerde patiënten daalt, nog geen informatie over versoepeling maatregelen”

“De situatie verbetert langzaam maar zeker, maar we zijn er nog niet”, zegt de Franse premier Eduard Philippe op een persconferentie. Voor de derde dag op rij daalt het aantal patiënten met Covid-19 in de Franse ziekenhuizen. Maar met 30.610 blijft het cijfer hoog. Wel daalt ook het aantal patiënten op intensieve zorg. Er zijn ook 395 nieuwe overlijdens, wat het totaal op 19.718 brengt.

Over de versoepeling van de maatregelen geeft Philippe nog geen informatie. Eerder kondigde de Franse president Emmanuel Macron aan dat vanaf 11 mei de quarantainemaatregelen afgebouwd zullen worden. Scholen zouden dan weer opengaan, maar er is nog veel onduidelijkheid over hoe dat in z’n werk zal gaan. “Momenteel werkt de president aan een plan dat hier meer details over geeft. In de komende twee weken zullen we dit voorstellen”, zegt de premier.

Al meer dan 36.000 "coronapv's" uitgeschreven

De verschillende politiediensten in ons land hebben de voorbije maand zeker 36.114 pv's voor een overtreding van de coronaregels opgesteld. Dat meldt de federale politie. Die telling is gebaseerd op alle processen-verbaal die alle politiediensten in ons land hebben geregistreerd in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG). 

Volgens de federale politie worden vooral inbreuken vastgesteld op het verbod op niet-essentiële verplaatsingen en het verbod op samenscholingen. Bijna de helft van de overtreders is tussen 18 en 29 jaar oud.

Het werkelijke aantal overtredingen ligt wellicht hoger. De lokale GAS-boetes worden in dit getal niet meegerekend, omdat ze niet geregistreerd worden in de ANG.  Daarnaast zit er ook een vertraging op de verwerking van de pv's in de databank, waardoor er één week na de feiten ongeveer de helft ervan effectief in het systeem zit. Betrouwbare cijfers voor het paasweekend zijn er daarom nog niet, al heeft de politie wel telkens pieken vastgesteld tijdens de weekends, ook tijdens het paasweekend.

Bijna alle bewoners en personeelsleden in woonzorgcentrum in Hoei testen positief op coronavirus

Een grote meerderheid van bewoners en personeelsleden van residentie "Des Longs Thiers" in Hoei, in de provincie Luik, heeft positief getest voor het coronavirus. Van de 40 personeelsleden en 43 bewoners die getest werden, zijn slechts drie bewoners en één personeelslid niet besmet. Francesco Virone, directeur-generaal van de vzw Notre-Dame, uitbater van de bejaardenresidentie, heeft het over een "bijzondere toestand".

"Onze teams werkten al een tijdje met een zwaard van Damocles boven hun hoofd. Maar het personeel heeft nu zekerheid, de humor is zelfs teruggekeerd. Het voelt als een verademing", aldus de directeur-generaal.

Personeelsleden moeten alle voorzorgsmaatregelen nemen om besmetting van mensen uit hun omgeving te voorkomen. "Elke werknemer neemt een masker mee als hij naar huis terugkeert. Dit zorgt, naast andere hygiënemaatregelen, voor extra veiligheid."

Politiezone Tongeren-Herstappe schrijft 39 pv's uit in vijf dagen tijd

De politie van de zone Tongeren-Herstappe heeft van 15 tot en met vandaag in totaal 39 pv's uitgeschreven voor overtreding van de coronamaatregelen. De controles gebeurden op verschillende plaatsen in de politiezone tussen 19 uur 's avonds en 4 uur 's ochtends.

Er werden 32 processen-verbaal opgesteld voor een niet-essentiële verplaatsing en 7 pv's gingen over het negeren van het samenscholingsverbod. Naast de corona-overtredingen zijn er nog andere inbreuken vastgesteld, zoals rijden met een niet-verzekerd voertuig, gsmgebruik achter het stuur, rijden zonder geldig rijbewijs en rijden onder invloed van alcohol of drugs. Bij twee bestuurders heeft de politie verboden wapens aangetroffen in hun voertuig.

"We zullen blijven inzetten op controles van de coronamaatregelen. De boodschap is dus duidelijk: blijf in uw kot," aldus de politie.

Grootste vliegtuig ter wereld landt in Parijs met acht miljoen mondmaskers

Het grootste vrachtvliegtuig ter wereld, een Antonov An-225 Mriya, is op de luchthaven Paris-Vatry in de Marne geland met aan boord zowat 8,5 miljoen medische mondmaskers bestemd voor de strijd tegen COVID-19. Dat heeft een fotograaf van het Franse persbureau AFP vastgesteld. Het toestel vloog vanuit de Chinese stad Tianjin met 150 ton vracht naar Frankrijk. Naast mondmaskers werden ook handschoenen vervoerd.

De bestelling van medisch materiaal is niet geplaatst door de Franse regering, maar door een Frans bedrijf. Wie erachter zit, is niet geweten. Later vandaag landt er nog een vliegtuig uit China met nog eens 10 miljoen mondmaskers. Sinds 30 maart zijn op de luchthaven Paris-Vatry dagelijks één tot drie vrachtvliegtuigen vanuit China geland met medisch materiaal. 

AFP or licensors
AFP or licensors

Zondag, de dag bij uitstek voor etentjes met familie, maar houd het voorlopig bij virtuele bijeenkomsten

Werking triageposten van huisartsen wordt vanaf morgen afgebouwd

De werking van de triageposten van de huisartsen wordt vanaf morgen licht afgebouwd. De posten waren vorige maand opgezet op 90 plaatsen in Vlaanderen, om mogelijke coronapatiënten op een veilige manier te onderzoeken en door te sturen naar het ziekenhuis. Omdat er de laatste dagen steeds minder patiënten langskomen, zeker in kleinere triageposten, sluiten er vanaf morgen enkele posten de deuren.

Kleinere posten kunnen samensmelten tot één centrale post voor een hele regio. De bedoeling is wel dat er een 60-tal posten open blijft, dat is ongeveer 1 per 100.000 Vlamingen. Daarnaast mogen de triageposten vanaf morgen hun openingsuren lokaal ook beperken.

Huisartsenvereniging Domus Medica volgt de situatie op de voet, en kan op elk moment beslissen om opnieuw meer triageposten te openen, als zou blijken dat er opnieuw meer patiënten worden doorverwezen door de huisarts.

De triageposten hebben tot nu toe goed gewerkt. Op die manier is het werk zowel voor de huisartsen als de spoeddiensten beheersbaar gebleven.
Roel Van Giel, Domus Medica

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

83 nieuwe overlijdens in Nederland

Het aantal Nederlanders die zeker door een besmetting met het coronavirus is overleden, stijgt tot 3.684. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 83 nieuwe meldingen gekregen over overlijdens. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat de registratie van de overlijdens enkele dagen achterloopt. In de Nederlandse statistieken worden mensen die overleden zijn aan het coronavirus, maar niet positief hebben getest, niet meegeteld.

Het aantal ziekenhuisopnames is gestegen met 110. Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus zijn er 9.704 Nederlanders opgenomen in het ziekenhuis. De teller van het aantal vastgestelde coronabesmettingen staat nu op 32.655, een stijging met 1.066 gevallen, al is ook dit een onderschatting.

Komende dinsdag maakt de Nederlandse regering bekend welke maatregelen er na 28 april van kracht zullen zijn.

Minister Crevits terughoudend om schooljaar te verlengen: "Voorbarig"

Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) deed gisteren de suggestie om het schooljaar een beetje langer te maken en deliberaties en proclamaties na 30 juni in te plannen. Zo kan er zo lang mogelijk worden lesgegeven. Een formele beslissing is er nog niet, maar de vakbonden stonden meteen op de rem. 

Ook minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) - die eerder ook minister van Onderwijs was - klinkt terughoudend. "Ik wil toch onderstrepen dat leerkrachten vandaag geen vakantie hebben", benadrukt Crevits bij VTM. "Laat de werkgevers en werknemers (de vakbonden dus, red.) nu maar met de ministers overleg plegen."

Crevits vindt het "voorbarig" om nu al te zeggen dat het schooljaar wordt verlengd.

Jambon en Rutte overleggen voor het eerst sinds start coronacrisis

Vlaams minister-president Jan Jambon pleegt morgen overleg met de Nederlandse minister-president Mark Rutte. Het is voor het eerst sinds het losbarsten van de coronacrisis enkele weken geleden dat beide regeringsleiders met elkaar praten.

Zowat een maand geleden gingen de grenzen tussen België en zijn buurlanden dicht voor de zogenaamd niet-essentiële verplaatsingen. Dat gebeurde omdat de provinciegouverneurs de dagen voordien het signaal gaven dat steeds meer Nederlanders en Duitsers de grens overstaken om te winkelen of te tanken of voor toerisme. Na de invoering van de eerste coronamaatregelen waren er ook Belgen die naar de buurlanden trokken, waar nog geen stringente ingrepen waren doorgevoerd.

Als je niet in dezelfde fase zit, dat is het logisch dat je andere maatregelen neemt

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

De grensproblematiek zal wellicht aan bod komen in het virtuele onderhoud tussen Jambon en Rutte. Het gesprek zal beide regeringsleiders de kans bieden een betere kijk te krijgen op de situatie over de grens, op de wederzijdse aanpak en eventuele best practices, licht de woordvoerder van Jambon toe.

Daarbij rijst ook de vraag of buurlanden met aangrenzende streken hun beleid en maatregelen niet meer op elkaar moeten afstemmen. Op de Nederlandse radiozender Radio 1 benadrukte Jambon dat je daarvoor moet kijken naar de fase waarin je land zich in de coronacurve bevindt. "Als je niet in dezelfde fase zit, dat is het logisch dat je andere maatregelen neemt", aldus de Vlaamse minister-president.

Wat met feesten in de komende maanden? Sector vraagt duidelijkheid

Traiteurs en uitbaters van feestzalen zitten met veel vragen. Massabijeenkomsten zijn verboden tot eind augustus, maar horen feesten in privékring zoals trouwfeesten daar ook bij? Afstand houden op een trouwfeest lijkt alvast onmogelijk. Toch is er veel onduidelijkheid, ook bij de trouwers zelf, die hun feest in juli of augustus willen geven. Zal dat kunnen? De sector wil wéten hoe het zit.

Of die duidelijkheid er op korte termijn komt, is nog maar de vraag. Het is niet zeker of er op de eerstvolgende Veiligheidsraad van komende vrijdag al een beslissing wordt genomen over privéfeesten, waaronder trouwfeesten. Op de Veiligheidsraad zal er wel gepraat worden over kleinere openbare evenementen, en onder welke voorwaarden die kunnen doorgaan.

Bekijk hier de reportage van "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Nog elke zondag markt in Steenokkerzeel

In Steenokkerzeel is er nog elke zondagvoormiddag de wekelijkse markt. Volgens de corona-maatregelen zijn openbare markten verboden, maar voedingskramen mogen blijven staan als ze echt onmisbaar zijn. De burgemeester zegt dat dat in zijn gemeente het geval is, het gemeentebestuur heeft ook maatregelen genomen om iedereen afstand van elkaar te laten houden.

Bekijk hier de reportage van "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Nieuwe leerstof vanaf morgen: scholen bereiden zich volop voor

Morgen is de paasvakantie voorbij. Opnieuw naar school gaan, zit er nog niet in, maar leerkrachten zullen hun lessen wel weer vanop afstand geven. In Vlaanderen is het daarbij ook de bedoeling om vanaf nu voorzichtig nieuwe leerstof aan te brengen. In de Vrije Centrumschool in Roeselare zijn ze zich daar volop voor aan het voorbereiden, met extra aandacht voor wie uit de boot dreigt te vallen. 

Bekijk hier de reportage van "Het journaal": 

Videospeler inladen...

West-Vlaamse muzikale troost van Katrien Verfaillie

Pianiste Katrien Verfaillie, die eerder al onder naam "Pigeon" muziek uitbracht, zorgt in deze vreemde coronatijden voor wat balsem op de ziel. Met de hulp van Raf Walschaerts (Kommil Foo) en contrabassist Walter Janssens heeft ze de klassieker "Het dorp" van Wim Sonneveld herwerkt. En zoals de titel "Kunnik Nemi Na Joen Komn" al aangeeft, is het in het West-Vlaams te doen. 

Beluister het nummer hier:

Ook protest in Brazilië tegen lockdownmaatregelen

Net zoals in de VS zijn in Brazilië in verschillende grote steden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen van de overheid. Onder meer in Rio de Janeiro, Sao Paolo en Brasilia trok een stoet auto's de straat op. Mensen eisten er het ontslag van de politici die een strikte lockdown hebben ingevoerd.

Braziliaans president Jair Bolsonaro is zelf een forse tegenstander van de coronamaatregelen. Een paar dagen geleden zette hij zijn minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta aan de deur. Beiden verschilden sterk van mening over hoe de coronacrisis best zou worden aangepakt.

Brazilië is nochtans zwaar getroffen door het coronavirus. Het land telt al zeker 36.925 besmettingen. 2.372 mensen zijn er al overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Bekijk hier ook de reportage van "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Stelt Valverde door de coronacrisis zijn wielerpensioen toch nog wat uit?

Alejandro Valverde mag volgende week zaterdag liefst 40 kaarsjes uitblazen op zijn verjaardagstaart, maar voor de Spaanse ex-wereldkampioen is het toch een beetje een verjaardag in mineur. De Spanjaard twijfelt of er dit jaar nog gekoerst kan en zal worden en overweegt zijn geplande pensioendatum uit te stellen. 

Lees meer bij Sporza: 

Opnieuw recordstijging coronagevallen in Rusland

In Rusland is het aantal coronagevallen weer fors gestegen. In de laatste 24 uur is bij nog eens 6.060 mensen vastgesteld dat ze het virus hebben.

Het aantal vastgestelde besmettingen in het land begon deze maand snel te stijgen. Het aantal coronagevallen staat inmiddels op 42.853. Hoofdstad Moskou heeft een lockdown afgekondigd om verdere verspreiding tegen te gaan.

Ook Australië wil onderzoek naar aanpak coronacrisis door WHO

Australië heeft een onafhankelijk onderzoek gevraagd naar de wereldwijde aanpak van de coronacrisis door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Alleen een onafhankelijk rapport kan ons details geven over de oorsprong van het virus, hoe ermee is omgegaan en de transparantie waarmee de informatie is gedeeld", verklaarde de Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne.

Australië was een van de eerste landen die reizigers uit China verbood het land binnen te komen

De Australische minister zegt dat haar land zich aansluit bij de Verenigde Staten. President Donald Trump vindt dat de WHO verantwoordelijk is voor de vele sterfgevallen en te nauwe banden heeft met China. Hij besliste deze week om de betalingen van de VS aan de WHO stop te zetten.

Payne betwijfelt ook of de WHO zelf zo'n onafhankelijk onderzoek kan voeren. De Australische minister van Volksgezondheid Greg Hunt zegt zo'n onafhankelijk onderzoek te steunen.

In Australië zijn er 6.600 coronagevallen en 70 doden. Het was een van de eerste landen die reizigers uit China verbood het land binnen te komen.

Meest gelezen