Videospeler inladen...

Pedagoog: "Thuisleren is een heel moeilijke evenwichtsoefening, geef aan leraar zeker door wat lukt en wat niet"

Vanaf morgen zullen veel ouders met hun kinderen aan de slag gaan om nieuwe leerstof aan te leren, want de scholen blijven voorlopig nog dicht. "Dat is een heel moeilijke evenwichtsoefening", zei pedagoog Pedro De Bruyckere in "Het Journaal". De Bruyckere schrijft ook mee aan het draaiboek voor de heropening van de scholen.

Alle scholen blijven al zeker gesloten tot 3 mei. Leerkrachten staan hun leerlingen wel zo veel mogelijk bij, maar ouders springen vaak in en proberen ervoor te zorgen dat hun kinderen niet te veel achterop raken.

"Dat is een hele moeilijke evenwichtsoefening", reageert pedagoog De Bruyckere. "Sommige ouders hebben 1 computer, maar meerdere kinderen. Mijn raad is: doe het zo goed mogelijk, leg de lat niet te hoog en geef door aan de leerkracht wat lukt en wat niet."

Ook voor de scholen zelf heeft De Bruyckere goede raad: "Zet niet alleen in op online, maar werk ook op papier waar het kan." Er is namelijk een grote groep leerlingen die niet beschikt over een computer en een degelijke internetverbinding thuis.

Tot nu hebben leraars en ouders zich gefocust op leerstof die de kinderen al hadden gezien. Vanaf morgen, na de paasvakantie, wordt er met nieuwe leerstof gewerkt. "Wat nu gaat gebeuren, is de voorbereiding op het echte leren, het zogenoemde preteaching. Als de scholen weer opengaan, gaan ze die stof opnieuw bekijken, zien waar iedereen staat en hiaten opvullen."

In een ideale wereld gaan straks alle scholen weer open

Pedro De Bruyckere werkt ook mee aan het draaiboek om de scholen weer te openen. Of dat zal gebeuren op 4 mei is nog lang niet zeker. "Voor iedereen is het beter dat de scholen weer zouden opengaan, maar in andere landen zien we ook dat het gefaseerd verloopt, want de veiligheid moet worden gegarandeerd." Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) sprak eerder al over prioriteit geven aan het lager onderwijs, maar data zijn nog niet bekend.

5 prioriteiten

Wanneer de scholen weer opengaan, noemt De Bruyckere 5 elementen die zullen dienen als leidraad:

  1. Veiligheid: "Zolang er geen groen licht komt van de regering, gaan scholen niet open"
  2. Welzijn: "De Kinderen hebben iets heel bijzonders meegemaakt, sommigen hebben mensen verloren"
  3. Leren: "Is iedereen wel mee?"
  4. Organisatie en communicatie naar de ouders
  5. Evaluatie

De leerlingen hebben al heel wat tijd verloren. Is het dan geen optie om de grote vakantie in te korten? "De bedoeling is om de schade zo klein mogelijk te maken en de vakantie inkorten is een piste", meent De Bruyckere. "Maar ik ben voorzichtig. Volgend schooljaar zal ook niet eenvoudig worden, want er zal ook dan nog veel moeten ingehaald worden."

Hoe gaan ouders om met het thuisleren? Bekijk de reportage in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het studiogesprek met pedagoog Pedro De Bruyckere:

Videospeler inladen...

Meest gelezen